Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čini se da su poželjne

Treba li u hrvatske škole uvesti učeničke uniforme?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina europskih zemalja u škole je uvela obvezne učeničke uniforme, a premda u Hrvatskoj uniforma nije obvezna više od polovice hrvatskih ispitanika smatra da su uniforme poželjne.

Hrvatski učenici su među rijetkima koji nastavu pohađaju u odjeći po svom izboru, većina europskih zemalja uvela je uniforme koje su učenici obvezni odijevati za vrijeme boravka u školama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti...

Malo više od polovice hrvatskih ispitanika, njih 53 posto, smatra pozitivnim uvođenje uniformi tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Jedan od ispitanika istaknuo je za njega pozitivne strane uniformiranja - "Što prije to bolje, za roditelje zbog manjih troškova, za djecu zbog smanjenja nasilja, i za profesore jer će djeca usmjeriti svoju pažnju na bitne stvari".

58 posto građana podupire uvođenje strožih pedagoških mjera u škole

Prema mišljenju drugog ispitanika, uniforme su potrebne zbog različitih socioekonomskih statusa učenika, a i zbog toga što neka djeca i njihovi roditelji jednostavno ne znaju što znači primjerena odjeća za školu.

Treći smatra da bi u tom slučaju "djevojčice trebale nositi hlače kao ravnopravne članice društva, a time bi se ujedno izbjegao seksistički pogled na žene".

Protiv uvođenja uniformi je 42 posto ispitanika, pravdajući to potrebom očuvanja slobode izražavanja. Kultura odijevanja mora postojati, ali tako stroge mjere nisu nužne, drži dio ispitanih.

Prema njihovom mišljenju, razlike će postojati bez obzira na uniforme, a uvijek će biti onih koji će to isticati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene