Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzna inicijativa

'Hrvatska se mora suočiti s pitanjem eutanazije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eutanazija je pitanje s kojim će se, poput svih suvremenih zemalja, morati suočiti i Hrvatska, smatra dr. Hrvoje Jurić, profesor na katedri za etiku na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Hrvatska nema stav o eutanaziji, a jedini zakon kojim je regulirana jest onaj kazneni. 'Postavlja se pitanje živi li čovjek samo zbog postojanja ili je važna i kvaliteta življenja, koja osobito u trenucima teških bolesti postaje vrlo dvojbena', rekao je za Večernji list  dr. Jurić te dodao da je on u skupini ljudi koji podržavaju pravo na život, ali i pravo na smrt. Zanimljivo je, tvrdi dr. Jurić, da Crkva ima prilično popustljiv stav prema okončanju života 'neliječenjem' pacijenta, ali kada nakon početka održavanja života treba nekoga osloboditi muka, Crkva ne želi odobriti taj čin. Ni liječnici nisu 'otvoreniji' prema eutanaziji. Poseban problem je i nepoštovanje tzv. biološkog testamenta. Primjer je pacijent koji ne želi da ga liječe, no u trenutku kada padne u komu liječnici ga moraju liječiti, a kako on nije svjestan, ne može se tomu protiviti, objašnjava dr. Jurić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velik udarac za svinjogojce Počela je najveća eutanazija svinja: Usmrtit će ih se 517 Traktori - 1 Nezadovoljni mjerama Vlade Svinjogojci najavili blokadu prometnica diljem Hrvatske: "Da iduća godina nije izborna, vjerujte mi da bi ovo sve bilo poklano"

>> VIDEO: Traže od Vlade odobrenje za ubojstvo djece

'Praksa me naučila da su čuda moguća'

Život treba cijeniti, smatra dr. Jasna Stoić Brezak No, dr. Jasna Stoić Brezak, anesteziolog i koordinatorica transplantacije u KBC-u Zagreb na Rebru protivi se eutanaziji. 'Život prestaje kada dođe vrijeme. Liječnici nisu oni koji trebaju biti gospodari života i smrti. Ma koliko liječnicima bilo teško gledati patnju, osobito osoba u terminalnim fazama bolesti (uz napomenu da danas postoje vrhunski lijekovi protiv boli), život treba cijeniti. Moja dugogodišnja praksa naučila me da su čuda moguća i kad je izgledno da život zauvijek napušta pacijenta' rekla je dr. Stoić Brezak.

Smatrate li da u Hrvatskoj treba ozakoniti eutanaziju?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene