Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Tražimo pravo glasa za osobe s intelektualnim teškoćama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga za samozastupanje usprotivila se uskraćivanju prava glasa na parlamentarnim izborima osobama s intelektualnim teškoćama, te uputila apel da im se omogući sudjelovanje u političkom životu na ravnopravnoj osnovi sa svim drugim hrvatskim građanima.

U Hrvatskoj se, naime, osobe s intelektualnim teškoćama koje su pravomoćnom sudskom odlukom lišene poslovne sposobnosti ne mogu upisati na birački popis.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži dvotruko manje potpisa HSP protiv dvostrukog prava glasa manjina Slika nije dostupna 90 tisuća Hrvata se seli? Zbog socijalnih davanja tisuće sele iz BiH u Hrvatsku?

Udruga se poziva na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja takvim osobama jamči ravnopravno sudjelovanje u političkim procesima, a podsjećaju i na primjer Slovenije čiji je Ustavni sud takvim osobama omogućio ravnopravno sudjelovanje na izborima bez obzira na poslovnu sposobnost.

Asistent u Udruzi Damjan Janjušević ističe kako bi se hrvatsko zakonodavstvo trebalo uskladiti sa zahtjevima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koju je upravo Hrvatska među prvima ratificirala.

Prema njegovim riječima, trebalo bi mijenjati Obiteljski zakon, na temelju kojeg se osoba lišava poslovne sposobnosti, ali i Zakon o popisima birača, koji osobe bez poslovne sposobnosti lišava prava glasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene