Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćanje zakona u sabor

Traži veće ovlasti: Predsjednik Josipović želi pravo veta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović želio bi veće ovlasti. Došao je na ideju da bi mogao imati pravo veta na zakone za koje smatra da nisu dobri te ih ponovno vratiti Saboru na doradu.

Puno ideja, malo ovlasti. Sve što može, a šefu države nije dovoljno. 'Loptanje sa saborom i vraćanje zakona za koje smatra da nisu dobri osigurao bi kroz veće ovlasti', da taj film neće gledati poručuje mu bivša ministrica pravosuđa.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

'Mislim da je sada postignut jedan dobar balans u ovoj diobi ovlasti između parlamenta, Vlade i predsjednika i da u tom smislu ne bi trebalo ništa mijenjati. Predsjednik može ispuniti svoju ulogu i sa sadašnjim ovlastima', rekla je HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin, bivša ministrica pravosuđa.

Koje su predsjednikove ovlasti?

A one su, prema Ustavu, sukreiranje vanjske politike, suodlučivanje o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija, vrhovni je zapovjednik oružanih snaga, surađivanje u usmjeravanju rada sigurnosnih službi, raspisivanje izbora za Hrvatski sabor i sazivanje na prvo zasjedanje.  Predsjednik još raspisuje referendum u skladu s Ustavom, povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine zastupnika, daje pomilovanja i dodjeljuje odlikovanja i priznanja.

Pravo veta predsjednici imaju primjerice u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. 'To bi zaista morala biti jedna kontrolna ovlast da se koristi onda kad je riječ o nekim, bilo proceduralnim ili sadržajnim nedostacima zakona da bi predsjednik mogao tražiti ponovno razmatranje', rekao je prof. dr. sc. Nenad Zakošek, s Fakulteta političkih znanosti.

A ideju šefa države, oporba danas nije htjela ni razmatrati. U Uredu predsjednika kažu da je sve to još uvijek ideja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene