447254
447254
447254
447254
447254

Transparency international Hrvatska: DIP treba reorganizirati jer nije dorastao zadacima

  • , 20.08.2016., 13:53
  • Autor:
  • komentara

Transparency international Hrvatska (TIH) poručio je u subotu, u povodu korupcijske afere člana Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Josipa Vreska koji je navodno primio mito, kako bi to neovisno kontrolno tijelo trebalo hitno, prije izbora reorganizirati.

 
 
 
 
Državno izborno povjerenstvo (Photo: Jurica Galoic/PIXSELL)
Državno izborno povjerenstvo (Photo: Jurica Galoic/PIXSELL)

Transparency international Hrvatska ističe kako DIP nije dorastao izazovima i zadacima u nadgledanju izbornog procesa, a nepotrebnim smatraju i Etičko izborno povjerenstvo.

Član koji je primio mito mora podnijeti neopozivu ostavku prije datuma izbora, a ne dodatno narušavati ugled DIP-a, poručuju u priopćenju.

DIP mora postati stvarni kontrolor izbornog procesa, a njegovi članovi neovisni javno izabrani pojedinci različitih profesija.

Zašto su pravnici privilegirani u odnosu na ostale profesije s mandatom od osam godina koji se može ponavljati, pitaju se u TIH-u.

Nedopustivim smatraju i činjenicu da na stranicama DIP-a ne postoje javno dostupni podaci o članovima, njihove profesionalne biografije, trajanje mandata i način na koji su izabrani.

Javnost mora bila informirana o tome koja dva člana je diskrecijskom odlukom imenovao predsjednik Vrhovnog suda, a ujedno i predsjednik DIP-a. U priopćenju se podsjeća i kako oni, uz redovitu plaću primaju svaki mjesec i 35 posto naknade za članstvo u DIP-u, Vladinom odlukom iz 2007. godine. Mogu li na taj način svoju primarnu sudačku dužnost obavljati učinkovito i kvalitetno, pitaju se u TIH-u dodajući kako građani moraju biti informirani da je u tom tijelu kontinuirano jedan član od 1992. godine.

TIH smatra i kako je Etičko izborno povjerenstvo nepotrebno tijelo koje je imenovao Ustavni sud na prijedlog ranijeg saziva parlamentarnih političkih stranka. Političkim predlaganjem članova ne može se isključiti princip nepristranosti, bez obzira što njihovi članovi nisu politički aktivni. Naknade koje primaju su, ističu, nepotrebni trošak provedbe izbora.

Samo na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima 2015. godine trošak provedbe izbora iznosio je ukupno 94,8 milijuna kuna, a članovima Etičkog izbornog povjerenstva isplaćena je 71.000 kuna naknada i 17.000 kuna putnih troškova.

Temeljne vrijednosti koje se traže od političkih aktera u izbornom procesu moraju biti primjenjive i na one koji ga kontroliraju prema istom principu poštenja i odgovornosti, poručuje predsjednica TIH-a Davorka Budimir. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se