Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijeljena mišljenja

Rad nedjeljom mora se dodatno platiti, ali to može biti samo jednu kunu više. Promjene zasad nisu na vidiku

Rad nedjeljom (Foto: Dnevnik.hr)
Rad nedjeljom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Rad nedjeljom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Saborski zastupnici kad rade, ne moraju raditi ponedjeljkom, utorkom, subotom i nedjeljom. Te sreće nisu blagajnice i blagajnici, trgovkinje i trgovci, skladištari i skladištarke i bezbroj drugih zanimanja u sektoru trgovine.

Oni i danas vrijedno rade, vjerojatno i u ovim trenucima. Zakon o radu propisuje da je poslodavac dužan dodatno platiti rad nedjeljom, no nije definirano koliko. Jasnu definiciju žele iz udruge U ime obitelji.

Pročitajte i ovo Pekara Povukao potez Vlasnik pekarnice pronašao način da radi i nedjeljom: "Morali smo brzo nešto poduzeti” Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu"

Njihov je prijedlog 50 posto veće dnevnice i pravo da biraju žele li raditi. Još u ožujku prošle godine poslali su ga saborskom Odboru za rad.

„Predsjednik odbora za rad tadašnji, Mirando Mrsić, je trebao u roku od tri mjeseca odlučiti hoće li ili neće uputiti taj prijedlog zakona o radu u saborsku proceduru, isto tako njegov nasljednik, gospodin Gordan Maras iz SDP-a to također nije učinio“, kaže Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji.

Maras poručuje tek da on nije prepreka za raspravu jer inicijativu može pokrenuti bilo koji zastupnik.

Jandroković: "Rad nedjeljom treba urediti"

Predsjednik Sabora o stavu HDZ-a i većine ne želi, a osobno pak smatra da rad nedjeljom treba urediti.

„Treba tražiti rješenja koje će osigurati da funkcionira gospodarstvo, ali isto tako da se na najbolji mogući način zaštite interesi i statusi onih koji nedjeljom moraju nedjeljom raditi“, kaže Gordan Jandrokovič.

Sindikati strahuju da se trgovci poslodavcu ne bi usudili reći da ne žele raditi nedjeljom. Zato se zalažu za dežurni rad.

„Da mogu raditi samo nekakvi mali dućančići, male trgovine negdje na željezničkim, autobusnim postajama, neke trgovinice u benzinskim postajama koje su dežurne taj dan, u zračnim lukama i da je to praktički to“, kaže Vladimir Sever, Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Građani podijeljeni

Građani su pak već godinama podijeljenih mišljenja, no slažu se da rad nedjeljom treba dodatno platiti, samo je pitanje koliko.

Aktualni Zakon o radu usvojen je za Milanovićeve vlade. Prema njemu, poslodavac je dužan rad nedjeljom dodatno platiti, no ne piše i koliko. Iznos se određuje kolektivnim ugovorom, pa ga, teoretski, poslodavac može platiti i svega jednu kunu više.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene