Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hristos se rodi’

Tradicionalni prijem SNV-a u povodu pravoslavnog Božića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je izgledalo da ćemo u Novu godinu ući s problemima, ušli smo znajući kako se s njima nositi, poručio je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća koje je danas organiziralo tradicionalni prijem u povodu pravoslavnog Božića.

‘Nadam se da ćemo tako i nastaviti. Ima puno područja koja treba rješavati, u prvom redu zadržati ovaj smjer Vlade, usmjeriti se na borbu protiv korupcije, reformu državne uprave i pravosuđa, na završetak pregovora s EU’, izjavio je Pupovac. Poželivši sretnu i bogatu 2010. te, uz tradicionalnu poruku ‘Mir Božji, Hristos se rodi’, i blagoslovljen pravoslavni Božić, Pupovac je naglasio da se Vlada, u kojoj sudjeluje i njegova stranka SDSS, u ovoj godini mora posvetiti i mjerama za izlazak države iz krize te umanjenje učinaka krize, izrazivši nadu da će Vladi u tome konstruktivnim prijedlozima pomoći i oporba.

Pročitajte i ovo Otac i sin si međusobno zapalili ležajeve uoči Božića Otac i sin se posvađali pa jedan drugome zapalili ležajeve: "Iznio je kutnu garnituru i bacio ju na vatru gdje je već gorio njegov krevet" Pravoslavni Božić Različite tradicije Od Ukrajine preko Srbije do Etiopije: Najzanimljiviji običaji za proslavu Božića 6. siječnja

Poželio je i da predstojeći krug predsjedničkih izbora protekne ‘na najbolji mogući način’. ‘Želim da Hrvatska ima predsjednika kojeg se neće plašiti da će ju, ovako ili onako, osramotiti, ovako ili onako svojim govorom ili postupkom umanjiti ono što joj treba, predsjednika koji će pred Europom i svijetom pokazati razboritost, toleranciju i odlučnost’, poručio je Pupovac. Nužnim je ocijenio i iskorak u jačanju europskog kapaciteta i Hrvatske i cijele regije, označivši dogovor sa Slovenijom kao primjer odnosa sa susjedima, posebno sa Srbijom, poželivši i da promjene Ustava, kojima će Hrvatska uskoro pristupiti, ojačaju položaj srpske i ostalih manjina u Hrvatskoj.

‘Nadam se da ćemo iduću godinu dočekati s predsjednikom koji je s nama (Ivo Josipović) i s Vladom u kojoj smo mi (SDSS)’, zaključio je Pupovac. Pravoslavnim vjernicima sretnu 2010. i Božić poželio je i protojerej Marinko Juretić, pozvavši Hrvatsku i Srbiju da dobrom ozračju među narodima doprinesu obostranim povlačenjem tužbi za genocid. ‘Pozivam domovinu i otadžbinu da povuku tužbe i pruže ruke prijateljstva i mira i kažu - oprostite, nećemo više’, rekao je. Gromoglasni pljesak ispunjene dvorane Novinarskog doma dobila je premijerka Jadranka Kosor, koja je poručila kako je ponosna na suradnju s koalicijskim partnerom SDSS-om ‘kao čvrstom, stabilnom i odgovornom strankom, što je za Hrvatsku u ovim vremenima od izuzetne važnosti’.

Naglasila je kako je njezina Vlada lani donijela niz ‘preteških odluka’. ‘Teško bi se mogla odlučiti koja je (odluka) teža i odgovornija, ali donesene su za financijsku stabilnost i 2010. smo dočekali na nogama’, istaknula je Kosor. ‘U tome smo uspjeli zahvaljujući čvrstoj i nesebičnoj potpori svih u koaliciji’, kazala je, pozvavši koalicijske partnere da u ovoj godini ‘svi zajedno upremo iz sve snage’. ‘Zahvaljujem svim kolegama iz vladajuće koalicije na potpori ovih zadnjih dana, želim da nastavimo dalje na dobrobit svih građana’, poručila je premijerka.

Okupljenima su se s dobrim željama obratili i izaslanici predsjednika Republike i zagrebačkog gradonačelnika Siniša Tatalović i Jelena Pavičić Vukičević. SNV je tradicionalno uručio i godišnje nagrade - za njegovanje tradicije antifašizma nagrađen je povjesničar i publicist Slavko Goldstein, za unaprjeđenje položaja Srba u Hrvatskoj profesor Jovan Mirić, a za unaprjeđenje odnosa Hrvata i Srba novinar i publicist Igor Mandić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene