Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I do 117% veće plaće od prosjeka

Najplaćenija zanimanja su...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema rezultatima servisa MojaPlaća.hr, u drugom kvartalu 2013. prosječna neto plaća iznosila je 5.403 kune, što je manji rast u odnosu na prvi kvartal kada je prosječna plaća iznosila 5.399 kuna.

Osim kategorije top managementa, koji ima 117% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja te ljudskih potencijala, sa 60% višom, odnosno 57% višom plaćom od prosjeka, objavio je servis MojaPlaća.hr. Najniže prosječne plaće i dalje imaju zaposleni u pomoćnim zanimanjima (-34%), uslužnim zanimanjima (-31%) i drvnoj industriji (-27%).

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo

Što se tiče visine plaća prema djelatnostima poslodavaca, najviše plaće su u djelatnostima informacijskih tehnologija i telekomunikacija (26% više od prosjeka) te u djelatnostima proizvodnje, prijenosa i distribucije energije (20%), dok su najniže plaće u djelatnosti turizma i ugostiteljstva (-15%) i transporta (-12%).

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 8% višu plaću od žena, što je nešto veća razlika nego u prethodna tri mjeseca kada je iznosila 6%.

Stupanj obrazovanja i dalje čini znatnu razliku – osobe sa završenim fakultetom imaju 50% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoskolskim obrazovanjem.Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji – 21% odnosno 20% ispod prosjeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iP ad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene