Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dolaska zrakoplovom - iznenađenje

'Vratili smo se kao vremeplovom 30 godina unatrag'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak je iz Bruxellesa u Strasbourg stigao i hrvatski zastupnik u europskom parlamentu Tonino Picula koji je bio gost Dnevnika Nove TV.

Kako ste iz Bruxellesa stigli do Strasbourga? Je li bilo više komplikacija nego inače?

Pročitajte i ovo Na konstituirajućoj sjednici sudjelovalo je i 11 hrvatskih zastupnika Foto: Dnevnik.hr) Nova lica nove inicijative Neki novi, neki stari: Evo što od mandata očekuju naši zastupnici u Europskom parlamentu Bataclan, pariz (Foto: Arhiva/AFP) Novi detalji Tri državljanina BiH pod istragom njemačkih vlasti zbog terorističkog napada u Parizu

Moram priznati danas kada sam došao s ostalim putnicima zrakoplovom iz Bruxellesa i sletio u Strazbourg dočekalo nas je ja bih rekao jedno iznenađenje jer naime Francuska je očito suspendirala Schengenski sustav, barem prema letovima iz Belgije. Tako da smo se vratili kao vremeplovom jedno 30 godina unatrag. Svi su putnici naravno morali pokazivati svoje osobne isprave, putovnice ili nekakav drugi dokument tako da je to zapravo na nekakav način i prvi znak da se mijenjaju pravila igre na međunarodnoj razini nakon atentata, odnosno nakon terorističkih napada u Parizu.

Kakva je sigurnosna situacija u Bruxellesu?

Ovoga trenutka upravo je belgijski premijer objavio da će se najviša razina sigurnosti, dakle četvrta, zadžati i sutra, to znači da Bruxelles praktički već četiri dana živi pod izuzetno snažnim mjerama sigurnosti što jasno sigurno da ostavlja traga u normalnom režimu života u samom gradu. No, pravo je pitanje što će se događati nakon što se spusti razina uzbunjenosti u gradu, hoće li policijska i vojna aktivnost do tada dati dovoljno rezultata da se građani osjećaju sigurnima. Kako sada stvari stoje to će biti dosta mukotrpan proces.

Osjeća li se napetost u Strasbourgu, kakve su tamo mjere sigurnosti?

Pa nemojmo zaboraviti da je Strasbourg ipak u Francuskoj i mjere sigurnosti koje su uvedene ovdje u zgradi EP su doista radikalno drugačije nego su bile pred 15-ak dana. Danas svatko tko hoće ući u zgradu Europskog parlamenta doista mora proći rigoroznu pretragu. Međutim, imam osjećaj da se domaćini nisu najbolje tehnički pripremili za takav jedan prihod velikog broja ljudi koje treba pomno pretresti tako da se puno čeka, međutim nitko se ne buni, svi znamo što je razlog ovako povećanim mjerama sigurnosti.

Plenarna sjednica biti će obilježena teorističkim napadima u Parizu. Kako će Parlament na sve to reagirati?

Danas je upravo predsjednik Parlamenta pozvao sve zastupnike da minutom šutnje odaju počast nevinim žrtvama terorističkog napada u Parizu, međutim na dnevnom redu biti će dvije točke koje se neprosredno odnose na postojeću situaciju. Raspravljat ćemo o izvješću kako i na koji način spriječiti radikalizaciju, ali i regrutiranje mladih ljudi, državljana zemalja članica koji onda odlaze naravno na strana ratišta. Osim toga u srijedu ćemo imati glavnu raspravu koju će povesti Tusk i Juncker, a ticat će se svega onoga što su europske institucije propustile napraviti, ali i što namjeravaju napraviti kako bi se građani EU osjećali daleko sigurnije nego sad, i to ne samo u Parizu, Bruxellesu, nego svuda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene