443472
443472
443472
443472
443472

'Moguće je da se napadi ponove, teško je braniti svakodnevni život'

  • , 15.07.2016., 20:07
  • Autor:
  • komentara

Gost Dnevnika Nove TV bio je i stručnjak za terorizam Tonći Prodan, koji je u razgovoru s reporterom Andrijom Jarkom analizirao sigurnosnu situaciju u Francuskoj, ali i Hrvatskoj.

 
 
 
 
Tonči Prodan (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tonči Prodan (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Gospodine Prodan, je li Vas iznenadio način izvođenja ovog terorističkog napada? umjesto bombi, prsluka, Kalašnjikova i jurišnih pušaka - kamion?

Prijevozna sredstva su se i dosad koristila u svrhu počinjenja terorističkih akata, tako da to u tom smislu nije nešto novo. Za Francusku je nešto novo jer je ovo prvi put rezultiralo velikim brojem ljudskih žrtava pa je u tom smislu to nova situacija za Francusku.

Riječ je o pješačkoj zoni kojom se kreće i do 30-ak tisuća ljudi. Posljedice su mogle biti i još gore?

U svakom slučaju, radilo se o području u kojem je pješačka zona i broj žrtava je mogao biti daleko veći. Da li se tu može govoriti o određenim propustima policijskih i sigurnosnih snaga Francuske, o tome bi se moglo razgovarati, jer bi u takvim zonama trebali postojati određeni blokadni punktovi, koji bi trebali prevenirati, odnosno profiltrirati potencijalne počinitelje terorističkih akata.

Postoji i neslužbena informacija da je napadač prošao policijsku kontrolu jer im je navodno rekao da prodaje sladoled. Kako je to moguće?

To je možda istina, da se doista radilo o dostavljaču hrane, no sigurnosne snage svejedno moraju raditi profilaciju tih kadrova i moraju raditi rutinske kontrole sadržaja, odnosno teretnog prostora tih kamiona i vozača, odnosno njihovu profilaciju.

Osvrnimo se na moguće posljedice po Hrvatsku. Imamo tisuće gostiju brojne festivale po zemlji, kakva je realna opasnost za Hrvatsku?

Hrvatska je članica zapadne alijanse, članica NATO saveza i po tom osnovu pripada tom krugu zapadnih zemalja. No međutim, ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi Hrvatska postala metom terorističkih napada, a s druge strane mislim da možemo poručiti našim gostima i našim državljanima, da hrvatske policijske i sigurnosne službe rade svoj posao i da su kod nas sigurni.

Postoji li osnova za maksimalan stupanj sigurnosti u Hrvatskoj, znamo kakvo je naše okruženje, bilo je svega u zadnjih par godina?

Naše službe to rade permanentno i mislim da ne postoji razlog da bi se to podizalo na neki veći stupanj. Rade svoj posao kako treba i mi smo sigurna zemlja.

Strahujete li da bi se sličan napad opet mogao ponoviti u Francuskoj?

Francuska je u svakom slučaju meta, jer je uz SAD najveći borac protiv ciljeva Islamske države, koja je u posljednje vrijeme izgubila gotovo četvrtinu svojeg teritorija. Moguće je da se ti napadi ponove, jer je teško braniti svakodnevni život.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se