Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotov i nacrt Zakona

Medved: Ove godine stambeno će se zbrinuti 550 hrvatskih vojnih invalida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ključeve pet stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata u subotu je u Osijeku uručio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar Tomo Medved je najavio da će se ove godine, različitim mjerama i potporama, stambeno zbrinuti 550 hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima'' Ivica Nerer dan uoči 28. obljetnice Bivši pripadnik 7. gardijske brigade Puma biciklirao do Knina: "Vraćaju se emocije, ali ponosni ste i sretni zbog građana koji danas žive u slobodi"

"To je 300 posto više nego godinu prije", rečeno je prilikom uručivanja ključeva za stanove.

Ministar Medved istaknuo je kako slika o stambenom zbrinjavanju hrvatskih branitelja, koju je prije nekoliko mjeseci zatekao u Ministarstvu, nije bila dobra, pa su se u Ministarstvu odlučili intenzivirati sve vrste mjera za rješavanje stambenih problema branitelja.

Prihvaćanjem ovogodišnjeg državnog proračuna Ministarstvo hrvatskih branitelja dobilo je 200 milijuna kuna više nego prošle godine, od čega je 50 milijuna namijenjeno za stambeno zbrinjavanje, koje će biti jedno od prioritetnih područja. Ove će se godine, kroz dodjelu i sanaciju stanova, dodjelu stambenih kredita i različitih financijskih potpora, stambeno zbrinuti 550 hrvatskih ratnih vojnih invalida te članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, naglasio je ministar Medved.

"Naša je ambicija u tri do pet godina riješiti sve zahtjeve, koji se nalaze u Ministarstvu, kroz čitav paket mjera, koje uključuju i određene oblike kreditiranja, pa do stavljanja u funkciju prostora, koji su u nadležnosti drugih tijela državne uprave, od kojih sam zatražio da nam stave na raspolaganje sve stambene jedinice, koje su niz godina izvan uporabe", rekao je ministar Medved.

Pojasnio je kako veliki broj tih stambenih jedinica nije trenutno useljiv, ali su osigurana sredstva za njihovo uređenje, prilagodbu i dodjelu korisnicima, po listi prioriteta.

U pripremi je i tehnička dokumentacija i ishođenje odgovarajućih dozvola za nekoliko važnih projekata stambenog zbrinjavanja, poput stambene zgrade s više od 100 stanova u Dubrovniku te Kutini i Stonu, što se realizira u suradnji sa županijskim i gradskim vlastima, rekao je ministar hrvatskih branitelja.

"Uvjeren sam da ćemo kroz ove mjere stambenog zbrinjavanja pridonijeti sveopćoj slici drugačijeg i odgovarajućeg odnosa prema hrvatskim braniteljima, koji su najzaslužniji za slobodu hrvatske domovine", poručio je ministar Medved.

 

Gotov Nacrt teksta jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima

Izvijestio je kako je okončan Nacrt teksta jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, koji će objediniti niz do sada disperziranih statusnih i materijalnih pitanja, ali i ponuditi rješenje niza problema, koji nakon završetka Domovinskog rata, opterećuju braniteljsku populaciju.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić zahvalio je Vladi i nadležnom Ministarstvu. Rekao je kako ova Vlada pokazuju da na bitno drugačiji način od nekadašnjeg, skrbe o braniteljima i invalidima te da su branitelji u prvom planu, jer to i zaslužuju zbog svega što su dali za slobodnu Hrvatsku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene