Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primjena od siječnju?

Ministar Medved očekuje da Vlada u cijelosti prihvati nacrt Zakona o hrvatskim braniteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dalju je bio i ministar branitelja Tomo Medved. Njegov nacrt prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima naći će se pred Vladom na sjednici u Kninu 4. kolovoza.

Ministar Tomo Medved doista očekuje da će Vlada u cijelosti prihvatiti njegov nacrt Zakona koji bi državni proračun trebao stajati oko 500 milijuna kuna na godinu. Kaže da posljednjih nekoliko mjeseci s kolegama ministrima intenzivno radi na usklađivanju mjera koje bi trebale regulirati ovaj Zakon. Prema njemu, prijedlog zakona naći će se na saborskim klupama na jesen. A već početkom iduće godine mogao bi se početi primjenjivati.

Pročitajte i ovo Spomen područje Dalj U Dalju Pjevao četničke pjesme i gazio hrvatsku zastavu: Određen mu istražni zatvor Sabor - 4 Desnica nije zabrinuta Brojne reakcije na koaliciju ljevice i centra: "Vidjeli smo koji su im dometi"

Braniteljske udruge podržavaju ga. Kažu da je do 90 % njihovih zahtjeva ugrađeno u nacrt te da će najveća nepravda biti ispravljena prema velikom broju hrvatskih branitelja koji su ostali izvan svih prošlih zakona. A to su oni koji su razvojačeni nakon ratnog staža, a mnogi od njih ostali su bez posla, bez plaće.

"Ono što smatram da je iznimno bitno i važno da smo po prvi puta prepoznali kategoriju hrvatskih branitelja, njih 82 tisuće koji su do sada bili potpuno neprepoznatljivi u Zakonu. radi se o ljudima koji nisu zaposleni, nisu u mirovini, nemaju nikakva primanja, koji su najranjiviji, najskloniji poboljevanju i smrtnosti", rekao je Medved.

"To su ljudi koji su godinu - dvije bili u Hrvatskoj vojsci, koji su se vratili u svoje firme, koji su ostali bez posla i jednostavno takvim ljudima se moramo na neki način odužit", kaže Miljenko Kolobarić, predsjednik Zbora gardijskih brigada

Mnoga su slavonska mjesta '91. su prošla poput Dalja. Kad će ti zločini biti kažnjeni?

Osim pitanja kada, postavlja se pitanje i hoće li ikada. Nažalost, izgubili su vjeru u hrvatski pravosudni sustav. Samo za mjesto Dalj, podignute su kaznene prijave protiv 150 osoba. Nikada nitko nije procesuiran. Zašto svi ti silni predmeti stoje negdje zaključani u ladicama. Najbolji odgovor na to pitanje može dati hrvatsko pravosuđe.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene