Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tomljenović: 'Novi časnici nisu voljeli prebjege iz JNA'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljenović kazao je danas na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da je u HV-u postojala dvostruka linija zapovijedanja te da je na terenu vladala netrpeljivost između novih časnika i prebjega iz JNA.

"U službenoj zapovjednoj liniji bilo je mnogo hrvatskih časnika iz JNA, dok su drugu činili zapovjednici sa 'svježim činovima' i bez vojnog znanja kojima je direktno zapovijedao bivši ministar obrane Gojko Šušak", rekao je Tomljenović koji je u vrijeme akcije Medački džep bio zamjenik tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić Priloženi su dokumenti Mlinarić: DORH-u smo predali osmu kaznenu prijavu zbog napada na Vukovar Slika nije dostupna Ratni zločin Optužnica protiv 13-torice viših časnika bivše JNA

Tomljenović je kazao da je u skupinu kojima je zapovijedao Šušak ulazio i optuženi Norac, ali i jako puno drugih jer je, po njegovim riječima, pokojni ministar podijelio dosta činova.

Za Ademija, koji je po njegovu mišljenju imao dosta poteškoća sa zapovijedanjem na ličkom području, rekao je da je bio dobar i školovan časnik, odan tadašnjem načelniku Glavnog stožera Janku Bobetku kojega je poznavao još iz JNA.

"Antagonizam između novih časnika i onih koji su u HV prešli iz JNA vidio se i na terenu, Bobetko i Norac nisu se voljeli, a to se odražavalo i na odnos Norca i Ademija", ustvrdio je Tomljenović.

Na upit suca potvrdio je i navode iz iskaza koje je ranije dao haških istražiteljima, pred kojima je rekao da Norac nije volio časnike iz JNA jer su tijekom II. svjetskog rata partizani ubili neke ustaše iz njegove obitelji.

Na kraju saslušanja Norac je odbacio Tomljenovićeve tvrdnje, rekavši da generala Bobetka smatra najboljim načelnikom Glavnog stožera. Dodao je da je sve zapovijedi nadređenog Ademija izvršio točno i vojnički ispravno.

Kazao je i da nitko iz njegove obitelji nije bio povezan s NDH te da nije pripadao nikakvoj političkoj grupaciji.

"Moje odrednice su vjera i hrvatska država te nacionalno pomirenje koje je zagovarao predsjednik Tuđman. Nikakvog antagonizma s oficirima bivše JNA nije bilo. Možda je na početku bilo malo nepovjerenja, ali poslije je suradnja bila primjerena", kazao je na Norac.

Tomljenović je na sudu ispričao i da je za zločine počinjene u akciji Medački džep saznao kasnije, kada je o tome bilo i službenih očitovanja.

"Akcija je vojnički izvedena dobro, ali političke konotacije
određenih događaja nisu bile dobre, pa je čak i predsjednik Tuđman kasnije požalio što je odobrio akciju", rekao je Tomljenović.

Suđenje se danas nastavlja svjedočenjem novog svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene