Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRESICA O MJESEC DANA MANDATA

Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago zasuo pitanjima Tomislava Tomaševića, on poručuje: "U postojećim okolnostima donio bih istu odluku"

Aktualno Galerija +0 Danijela Dolenec Galerija 1/1 >>
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je u predvorju Gradske uprave konferenciju za medije o prvih mjesec dana mandata.

Tomislav Tomašević na konferenciji za medije govorio je o prvih mjesec dana svog mandata, a uz njega je bilo i njegovih dvoje zamjenika Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK Tomašević: "Nikome nisam ništa dužan. Imam odriješene ruke da donosim odluke za koje smatram da su u javnom interesu. Prijave? Vjerujem da će obje biti odbačene"

Na samom početku Tomašević je najavio da će ubuduće svakoga utorka biti redovite konferencije za medije: ''Ovo je 15. presica koju smo imali u proteklih 37 dana. Odlučili smo da ćemo imati presice svaki utorak, da možemo odgovoriti na sva vaša pitanja.''

Jedna od ključnih zagrebačkih tema svakako je obnova od potresa, a na tu je temu Korlaet istaknuo: ''Svi pregledi oštećenih objekata su pri kraju. Ostalo je samo nekoliko najkompliciranijih. Intenzivirana je komunikacija s ministrom graditeljstva Darkom Horvatom i šefom Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem. Oformljeni su mobilni timovi - u Donjem Gradu, Podsljemenu i Gornjoj Dubravi".

''Energija je dobra i vjerujem da smo napravili dobar zamah'', zaključio je Korlaet. Kazao je da se radi na sedam frontova te otkrio da su blizu dogovora o jednom zemljištu na Žitnjaku na kojemu bi se odlagao građevinski materijal od objekata oštećenih u potresu.

Dosta se buke u javnosti diglo zbog imenovanja nove Uprave Zagrebačkog holdinga, a Dolenec je istaknula da se radi o početku restrukturiranja. Raspisan je natječaj za tri člana Uprave koji će se pridružiti postojećim članovima. Dosad je pristiglo 56 prijava, ali pričekat ćemo još koji dan za finalizaciju jer je poštanski rok istekao jučer, kazala je Dolenec.

''Smijenili smo 10 pročelnika, ostalima ćemo smanjiti plaće''

''Na sjednici Gradske skupštine bit će prijedlog ustrojstva Poglavarstva sa 16 ureda kako bismo radili racionalnije, a ovo je prvi korak. Mi smo naslijedili pročelnike koji se ne mogu mijenjati kako premijer postavlja svoju Vladu. Dosadašnjim razgovorima uspjeli smo razriješiti deset pročelnika, bit će raspisani natječaji za pet pročelnika'', kazala je Dolenec i najavila da kane javne natječaje raspisati krajem kolovoza s obzirom na to da slijedi ''duboko ljeto''.

Najavila je i pripremu odluka kojima će se smanjiti plaće pročelnika i posebnih savjetnika te vijećničkih naknada, a riječ je o uštedi od oko 20 milijuna kuna.

Promjene čekaju i vozni park. Naime, kako je kazao Tomašević, on će biti smanjen sa 140 na 40 vozila: ''Pročelnici neće više moći zaduživati cijelo vrijeme automobile, a kamoli predsjednici vijeća gradskih četvrti kao što je dosad bilo nekih slučajeva. Vratili smo sve skupocjene automobile: BMW-e, Mercedese, Audije, a ostavili smo Megane, Octavije i Corse.''

''U potpunosti smo promijenili sastav Povjerenstva za davanje u zakup, nijedan član nije ostao. Čeklić je imala ugovor o djelu, a tu je imala ured koji je pretresan kad je uhićena. Postavlja se pitanje kako je imala ured. Promijenit ćemo odluku da se onemogući podnajam za kućice i druge objekte kojima se, prema USKOK-u, provodio reket i za vrijeme Adventa i nekih drugih manifestacija. Sve troje uhićenih gradskih zaposlenika je suspendirano - to su Krajina, Barun i Šulentić", rekao je i poručio: ''Time će biti ukinut reket koji je bio na sceni sve ove godine.''

Tomašević je opetovao i da financijska slika Grada i Holdinga nije dobra: ''Najesen ćemo s bankama gledati za refinanciranje koje će biti dugoročno rješenje uz restrukturiranje Grada i Holdinga. Dobili smo prvi prijedlog smanjenja troškova od pročelnika kojim nismo zadovoljni. Planirano je nula kuna za Zagreb iz Fonda solidarnosti, cilj je povući novac.''

Jedno od velikih očekivanja odnosi se na i proračunsku sliku koju treba urediti, a Tomašević je kazao da je velik dio ovogodišnjeg proračuna već potrošen i nema velikog prostora za manevre s rebalansom. Dobili smo prijedlog ušteda od 27 ureda kojim nismo zadovoljni, a rupu u proračunu nastojimo zatvoriti, a da pritom ne idemo u prodaju vrijednih zemljišta poput Zagrepčanke i Gredelja.

Osvrnuo se i na naplatu potraživanja koja Grad ima prema drugima, a koju žele pojačati kako bi se podebljali prihodi. Što se pak tiče rashoda, tu su i plaće pročelnika, od kojih neki imaju oko 20.000 kuna i to treba ispraviti: ''Anomalija je da savjetnici imaju plaće veće nego sam gradonačelnik. Bivšem gradonačelniku plaća je više bila kao džeparac jer je, kako to kaže USKOK, zarađivao na druge načine.''

Vijećničke naknade bit će limitirane na 1500 kuna bez obzira na to koliko bilo sjednica i drugih obveza vijećnika i vijećnica.

Danijela Dolenec Danijela Dolenec Foto: DNEVNIK.hr

''Nikome nisam ništa obećao, nikome nisam ništa dužan, pogotovo ne za 10.000 kuna''

Što se tiče programa roditelja odgojitelja, čije je gašenje u planu, Tomašević je najavio javnu raspravu, a upitan žali li zbog imenovanja Uprave Holdinga i bolnice Srebrnjak, Tomašević je poručio: ''Apsolutno ne žalim. U postojećim okolnostima donio bih istu odluku.'' ''Da smo raspisali natječaj, on bi trajao neko vrijeme i ne bi se mogli provesti potezi koji su u tom trenutku bili nužni. Tjedan dana nakon što smo imenovali upravu Holdinga i Nadzorni odbor, USKOK je upao u GSKG, trebalo je odmah raditi korake", ustvrdio je Tomašević.

Istaknuo je kako očekuje da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa presuditi da je sve u redu te će poštovati njegove odluke, ali i osporavati ih gdje može.

''Što se tiče Holdinga, budući da je uprava postavljena kad i novo Povjerenstvo, to nije išlo na prijedlog Gradske uprave. Skupština lokalnog društva imenuje Upravu i Nadzorni odbor. Kako je HDZ dopuštao da imenovanja idu mimo Gradske skupštine, a sada se bune kad ih imenuje gradonačelnik? Ne mogu reći da to nisu znali. Jasna je ingerencija gradonačelnika da imenuje članove uprava. Ja poštujem rad Povjerenstva i dat ću svu dokumentaciju koju bude tražilo. Ako odluči protiv mene, poštovat ću odluku, ali ću je osporavati. Gradonačelnicima nije jasno čija je ingerencija da bira članove uprava", upozorio je Tomašević.

Drago mi je što se to našlo pred Povjerenstvom i nadam se da će odluka razjasniti neke stvari, kazao je govoreći o slučaju imenovanja u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak.



''Iz nekih drugih političkih stranaka dobronamjerno mi kažu zašto je bio donator taj netko ako sam ga imao na umu za neku funkciju, ali ja nemam nikoga kome sam u ovome gradu obećao da će biti na nekoj funkciji. Nikome nisam dužan, nikome nisam ništa obećao, pogotovo ne za 10.000 kuna'', istaknuo je Tomašević.

Međutim, ustvrdio je kako nije ni znao da je kampanju donirala javna bilježnica - u suprotnom bi možda razmislio bi li ona dobila tu zadaću, kazao je Tomašević o javnoj bilježnici angažiranoj za ovjeru odluke o imenovanju nove Uprave Holdinga. ''Budući da članovi Nadzornog odbora i trgovačkih društava nisu javni dužnosnici, on ne spada pod sukob interesa, ali smo se unatoč tome dogovorili da ona neće obavljati poslove dok je on u Nadzornom odboru Zagrebačkog holdinga''.

S obzirom na to da se pojavljuju svakakve informacije o restrukturiranju gradske uprave, gradonačelnik je demantirao, između ostalog, i tvrdnje Domovinskog pokreta da je vanjska tvrtka radila restrukturiranje Gradske uprave: ''To smo mi radili u suradnji s raznim gradskim uredima i slali smo unaprijed molbu za mišljenje Ministarstvu uprave.''

Upitan je li dobio kakve prijetnje, odvratio je: "Prijetnja je, mislim, bila jedna na društvenim mrežama, to je prijavljeno policiji. Inače prijetnje ne osjećam, i dalje dolazim biciklom na posao, tu smo od jutra do mraka, idem biciklom bez ikakve policijske zaštite, dobivam od građana podršku."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene