Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elementarna nepogoda

Štete od suše premašit će milijardu kuna: "Nitko ne može očekivati da će država pokrivati troškove"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Elementarna nepogoda i u kopnenom dijelu Hrvatske, i to zbog suše. Među županijama koje su je proglasile su Zagrebačka, Koprivničko-križevačka, te svih pet slavonskih županija.

Samo se u Osječko-baranjskoj županiji šteta procjenjuje na gotovo 300 milijuna kuna, a resorni ministar predviđa da će ovogodišnje štete u poljoprivredi premašiti milijardu kuna.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Zbrajaju se štete - 1 Posljedice nevremena Tisuće obitelji na istoku Hrvatske još uvijek su bez struje: ''Kad se to natopilo, plafon je pao kod djece u sobi. Sve je uništeno''

Na slavonskim poljima žetva suncokreta. Prinos će biti manji, no najgore je prošao kukuruz.

"Zrna su sitna, tako da će, po mojoj procjeni, biti podbačaj na mojoj površini negdje 50 do 60 posto", kaže Željko Fabric iz Drenja.

U Osječko-baranjskoj županiji suša je uništila između 25 i 90 posto usjeva. Proizvođači soje neće imati što izvoziti, a stočari će ostati bez hrane za stoku.

"Pa ne vjerujem da će biti više od 5 tona po hektaru, a trebalo bi biti između 14 i 16 tona da bi financijski uopće mogli nastaviti dalje, prehraniti sebe, obitelj i stoku", ističe Goran Krnjić iz Viškovaca.

Stradalo je 78.000 hektara poljoprivrednih površina, 617.000 voćaka i gotovo milijun i pol trsova vinove loze. Samo u ovoj županiji šteta se procjenjuje na više od 293 milijuna kuna.

"Najveće štete na ovom području su na pjeskovitim zemljištima. Na soji, silažnom kukuruzu, merkantilnom kukuruzu", ističe Željko Fabric.

Za odštete od elementarnih nepogoda država ima 40 milijuna kuna, što bi bilo dostatno tek za dvije općine.

"Ono što mi moramo biti svjesni - klimatske promjene očito rade svoje, ali ne može nitko očekivati da će država pokrivati troškove koji se penju na iznose koji su definitivno preko milijardu kuna", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić poljoprivrednike poziva da se prijave na mjeru 5. Za njega je rješenje sušu - spriječiti, a savjeta ima još.

"Govorim o projektima sustava za navodnjavanje. U ovom trenutku su četiri pripremljena. Jedan je već pušten u pogon, tri će biti vrlo brzo. A ukupno pripremamo 12", kaže Anušić.

"Imamo novac iz europskih fondova za osiguranje usjeva koje sufinanciramo s vrlo velikim postotkom i molimo ih da se na to jave", pozvao je poljoprivrednike ministar.

Posljedice suše vidljive su i na osječkoj tržnici. Nestašica je salate, a poskupjet će i paprika.

"Ja vjerujem da će cijena ići gore. Sad već kvaliteta ide dolje i cijena će ići gore zato što će robe biti manjka na tržištu", ističe povrtlar Valentin Ergotić.

Suša će pobrati i ljetinu i - novčanike.

"Sezona je berbe jabuka, radnici su otišli s mrakom, no vlasnici plantaža nemaju razloga biti zadovoljni",  izvijestila je iz Tenje reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić koja je ugostila Stjepana Zorića iz Klastera Slavonska jabuka. Voćarima naime, ni sustav navodnjavanja nije pomogao.

"Mi smo procjenjivali da je šteta od suše na našim voćnjacima 40-50 posto, a kad smo počeli berbu vidimo da je to jedna druga priča. Naime, presušili su nam bunari, presušili su nam i rezervari i remize koje ljudi imaju za spremanje vode. Sve je presušilo i sustavi za navodnjavanje više nam nisu bili od nikakve koristi. Jednostavno voćke više nisu uspjele spasiti plod. Svako jutro one odbacuju plod. U zadnjih 10 dana otpalo je oko 40 posto plodova. Vidite i u ovom voćnjaku, ovdje će biti šteta jedno 90 posto, ako uspijemo i 10 posto nekakvih plodova skupiti.

Ponadali smo se da će dobra cijena na tržištu, 2,5-3 kune za cijenu prve klase, da ćemo s tom dobrom cijenom anulirati smanjenje uroda, ali evo... Izgleda da se ni to neće dogoditi. Suša nam je uzela jako puno uroda, posebno na voćnjacima koji nemaju mogućnost da imaju stalnu vodu za navodnjavanje", kazao je Zorić.

"Ministar je pozvao poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve preko EU fondova. Samo ovakvu plantažu to bi koštalo oko 15.000 kuna po hektaru. Dakle, cijene police su europske, ali naši poljoprivrednici na tržištu ne ostvaruju europske cijene tako da su njiema i takve, subvencionirane police još uvijek preskupe", kazala je Bešić Đukarić.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene