Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Panenić optužuje: 'Krive su prethodne političke garniture koje su interesnim grupama dale za zarađuju na građanima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poskupljuje struja! Od prvog siječnja iduće godine računi će biti veći. I to zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije. Ta je naknada - na računu za struju navedena odvojeno i tim se novcem financiraju obnovljivi izvori energije. Pojašnjenje novog poskupljenja struje dao je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić. S njim je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić.

Zašto se povećava naknada za obnovljive izvore energije i to za gotovo 4 puta?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Odgoda lošeg zakona nema smisla" Most proziva Vladu zbog nedostatka vizije i lošeg smjera: Od poskupljenja struje do poreza na nekretnine Slika nije dostupna Poskupljenja preko grbače građana Nova naknada za struju: Plaćat ćemo je najmanje do 2020.!

'Sigurno je da ne poskupljuje sada jer struka je već bila upoznata s tim da će do poskupljenja sigurno doći na osnovu ugovora koji je HROTE sklopio prethodnih godina, pogotovo u periodu od 2013. do 2015., za plaćanje naknade povlaštenim proizvođačima obnovljivih energija. To je bilo evidentno, već tada se moglo procijeniti, znalo se koliko će biti to poskupljenje'.

Imate li vi neko rješenje koje će zaobići novčanike građana?

'Pa rješenje definitivno moramo naći. Ovaj puta moramo reći da ovo mora zaobići građane jer ovo su na neki način prouzročile prethodne političke garniture koje su određenim interesnim grupama dale mogućnost da na račun građana zarade na svojim projektima. Mi svi podržavamo obnovljive izvore energije, ali naravno da ne želimo da nam to postane opterećenje. Mehanizme imamo'.

Na čiji teret će to ići? Netko to mora platiti?

'Mi kao država moramo pronaći model. Ono što sigurno zastupam je - cijene ne smije poskupiti, niti će poskupiti. I to je obaveza i buduće Vlade da ove mehanizme, o kojima ćemo razgovarati u pregovorima, da se usvoje i kao takvi primijene'.

Kažete morate naći model... Imate li već sada nekakvu ideju ili ćete tu ideju tek tražiti?

'Imamo model, samo moram jasno reći. Ne može doći do pojeftinjenja nego je upravo uspjeh da zadržimo na ovoj razini koja jest'.

Koji model konkretno?

'Vrlo je stručno da bih elaborirao, moramo intervenirati u brojne mehanizme koji određuju formiranje cijene. Prema tome, to je sigurno nešto što treba donijeti u stabilnu, jaku Vladu i nadam se Vladu u kojoj će biti Most'.

Ja vam dajem vrijeme da pokušate elaborirati...

'Znači ovako, imamo dva modela. Jedan je onaj fiskalni o kojem se već pričalo gdje se može ići spuštanjem PDV-a, a drugi je razgovor s opskrbljivačima električne energije i s regulatorima. Tamo se može pronaći prostor. Prema tome, očekujem jedan i drugi model da daju taj prostor da se ovo povećanje anulira'.

Ako imate ideju... Zašto s tim idete na Vladu sljedeći tjedan?

'Zato što je obaveza da ovo doneseno do 1. listopada jer mora od 1. siječnja iduće godine stupiti na snagu. U slučaju da ne donesemo ovu odluku onda bi imali brojne tužbe koje bi proizvođači usmjerili prema državi'.

Hoćete li i dalje biti ministar ili ćemo vas pamtiti kao ministra zbog kojeg nam je poskupila struja?

'Ministar koji je donio odluku da poskupi struja je već u prethodnom mandatu otišao sa vlasti. Ovo je zapravo posljedica njegovog rada. Ja stojim iza toga da Most treba obnašati i dalje dužnost u Ministarstvu gospodarstva, znači ministar iz Mostove kvote, upravo da ne bi došlo do ovakvih slučajeva kao što smo sada imali'.

Znači inzistirat ćete na Ministarstvu gospodarstva?

'Definitivno'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene