452103
452103
452103
452103
452103

'MI PLAĆAMO, ONI PRIHODUJU' Čačić: Zbog Vrdoljakovih su odluka kompanije zaradile milijarde

  • , 01.10.2016., 19:24
  • Autor:
  • komentara

Oko energetike javno polemiziraju Mostov Tomislav Panenić i njegov prethodnik Ivan Vrdoljak. Sukob je otvorila najava poskupljenja struje zbog naknada za obnovljive izvore energije.

 
 
 
 
Prozivke zbog vjetroelektrana (Video: Dnevnik Nove TV)
Prozivke zbog vjetroelektrana (Video: Dnevnik Nove TV)

Panenić tvrdi, Vrdoljak je pogodovao vjetro-elektranama ne misleći na posljedice za proračun, ali ni za građane. Dobar posao u Hrvatskoj, za vjetroelektrane - omogućila je, proziva Tomislav Panenić, bivša vlast. Odogovornost treba snositi, kaže, njegov prethodnik.

"Prvenstveno gospodin Vrdoljak, koji je morao projicirati kako će se to odraziti na cijenu i naknadu ua obnovljive izvore i na kraju na cijenu električne energije za građane i tvrtke", kaže Panenić.

Prozvani Ivan Vrdoljak misli kako je državi i građanima, upravo suprotno, uštedio milijarde kada je poticaj vjetroelektrana smanjio s 1200 na 744 megavata. "Uspio sam spasiti sedam milijardi kuna hrvatskim građanima i uspio sam kad smo dizali naknadu 2013. S pola lipe na 3,5 lipa, to treba kompenzirati smanjenjem cijene električne energije", kaže Vrdoljak.

Ta naknada sada treba rasti na 12 lipa. Što bi građanima povećalo račune za u prosjeku 450 kuna na godinu. "Tko o čemu, onda netko o poštenju pa tako i Most", dodaje Vrdoljak.

Problem je, kaže Mostov ministar, nastao kada je na jednoj od posljednjih sjednica Milanovićeve vlade, odobreno poticanje dodatnih 344 megavata struje. "Po nacionalnom akcijskom planu 400 megavata je bilo predviđeno, a u periodu od 11. mjeseca 2013. do 9. mjeseca 2015. godine, u pogon je ušlo 344 megavata, odnosno u postupak investicije", isitče Panenić.

To je, tvrdi Mirela Holy, dovelo do nejednakih kriterija za tvrtke. "U svakom slučaju ovo je kriminalan posao i trebao bi se time pozabaviti DORH", kaže Holy. Upozoravala je Holy na pogodovanje još kao zastupnica oporbe u vrijeme kukuriku koalicije.

I Radimir Čačić, kojeg je u resoru gospodarstva naslijedio Ivan vrdoljak, vidi istog krivca. Zbog Vrdoljakovih su odluka, kaže Čačić, kompanije zaradile milijarde. "Najčišće, najlegalnije, sve korektno, mi plaćamo, oni godišnje prihoduju i na kraju godine mogu platiti porez, povući dividendu i podijeliti novac, jer je njihov", kaže Čačić.

Hoće li Panenić prijaviti Vrdoljaka državnom odvjetništvu, nije odgovorio, a sam Vrdoljak tvrdi da se istrage ne boji.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se