Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne slažu se baš u svemu

OTKRIO OKO ČEGA SE HDZ I MOST NE SLAŽU 'Nećemo dopustiti neke podjele koje smo davno savladali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je Mostu poslao odgovore oko tema o kojima su posljednjih dana razgovarali. Karamarko kaže kako se s Mostom ne može složiti oko zahtjeva za regionalizaciju zemlje.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jutros je rekao da se HDZ i Most 'više manje' slažu u svemu. 'Nemamo mi što pristajati na sve, nema tu ultimatuma, ucjene, to su razgovori, razmjena mišljenja, načina kako izaći iz ove krize. Tri godine pripremamo naše programe, prezentiramo kolegama, slušamo što oni predlažu i manje više mislim da se u svemu slažemo. To su varijacije na temu. Može tu biti nijansiranih razlika, ali treba vidjeti specifikume svih tih momenta', rekao je Karamarko.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!" Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Međutim, čini se kako se baš ne slažu u svemu jer Karamarko je kasnije tijekom dana dodao kako HDZ ne može prihvatiti Mostov zahtjev za podjelom Hrvatske na regije.

'Regionalizacija nam ne odgovara. Nećemo dopustiti neke podjele koje smo davno savladali. Ali nisu oni zapeli za nekakve regije. Županije treba digitalizirati, kao i cijelu državnu upravu, učiniti jeftinijom, efikasnijom', kazao je Karamarko.

Nekoliko članova Mosta dalo je naslutiti kako ta politička opcija neće biti jedinstvena u davanju podrške mandataru za sastav Vlade, tko god on bio. Na izborima Most je dobio 19 zastupničkih mandata, a ubrzo ih je napustio Drago Prgomet. U stranku koju je potom osnovao učlanile su još dvije zastupnice Mosta, a jučer Stipe Petrina nije sudjelovao na sastanku Mosta.

Petrini nedvosmislena poruka iz MOST-a

'Bilo bi dobro da su ostali na okupu, teško mi je komentirati unutarnje odnose', kazao je čelnik HDZ-a.

Ipak, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a koji je dio Domoljubne koalicije s HDZ-om, tvrdi da je uvjeren kako će njihova koalicija dobiti podršku 15 zastupnika Mosta.

Karamarko se osvrnuo na jučerašnje izjave Stipe Petrine iz Mosta koji je kritizirao to što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila da tijekom prošlotjednih konzultacija 'u četiri oka' razgovara s čelnikom Mosta Božom Petrovom.

'Predsjednica može razgovarati u četiri oka s kim god želi. To je nesuvisla optužba. Svi mi koji smo predvodili delegacije, ostali smo s predsjednicom u četiri oka. Meni je rekla - nastojte se što više usklađivati da što prije izađemo iz ovog vremenskog vakuuma koji je potpuno bespotreban', zaključio je Karamarko.

Podsjetimo, ni jedna politička opcija na parlamentarnim izborima održanima 8. studenog, nije dobila dovoljan broj mandata (76) za sastav Vlade. Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om dobila je 59 mandata, a Hrvatska raste 56. Most je dobio 19 mandata i kao takav je neizostavna politička strana prilikom formiranja vlasti.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene