Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko poručio

'Nećemo dopustiti da sruše Vladu i na vlast vrate Zorana Milanovića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko podnio je izvještaj o radu te stranke i predstavio njezin program. Pri tom se obrušio na Most, svog partnera u Vladi.

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko optužio je Most da zajedno s SDP-om pokušava srušiti sadašnju vladu i na vlast vratiti Zorana Milanovića te poručio kako neće dopustiti da njemu osobno ili HDZ-u presuđuju partijski sudovi.

HDZ bilježi pobjede i najsnažnija je stranka

Karamarko je to kazao podnoseći izvješće općem izbornom saboru HDZ-a, gdje je kazao kako HDZ pune četiri godine bilježi pobjede te kako se vratio na mjesto najsnažnije stranke i u poziciju za upravljanje državom.

"Pritom smo morali svladati negativno nasljeđe od protekle četiri godine i pokušaje unošenja razdora u stranku plasirane kroz medije, ali i na drugi načine. Četiri godine pokušavaju unijeti razdor u stranku, to čine i posljednjih tjedana, možda najvećom žestinom do sada, no kao što im nije uspjelo do sada, neće niti sada jer oni koji postavljaju ultimatume, donose ideološke presude bez ijednog dokaza, negiraju demokratske procedure skrivajući se iza lažnog puritanizma, oni koji žele nered i nefunkcionalnu državu ne mogu uspjeti, to im neće proći", poručio je Karamarko, praćen odobravanjem delegata.

Karamarko kaže da iz ministarstva turizma dolazi vijest da ove godine nedostaje 40% radne snage u turizmu. Pita se: gdje su ti ljudi? Ustvrdio je kako vladu u kojoj je HDZ stožerna stranka "pokušavaju srušiti isti oni kojima su puna usta reformi, ali samo deklarativno, samo na razini medijskih spinova i podmetanja, samo na razini želja za osobnom promocijom iza toga je praznina". "Iza krinki koje padaju nema sadržaja, nema želje za rastom, nema želje za stvarnim promjenama, postoji samo prizemno politikantstvo, čije nasrtljivo djelovanje državu drži kao taoca, jer kako nazvati stalno kočenje bilo koje ideje koja Hrvatsku može povući prema naprijed, koja može zajamčiti dotok svježeg kapitala, koja može pokrenuti razvoj i otvaranje novih radnih mjesta", nastavio je Karamarko.

Naglasio je kako je HDZ imao i ima razumijevanja za Most. "Gledali smo na nesnalaženje kao na posljedicu političkog neiskustva, kao na nešto što će brzo proći, ali Hrvatska nema vremena za čekanje, nema vremena za isprazne političke igre, nema vremena za još jedan neuspjeh, nema vremena za iscrpljivanje još jednim izborima i da treba jaku odlučnu vladu koja će štititi i promicati nacionalne interese, Hrvatska treba jak HDZ i na tom pitanju nećemo popustiti ni odostupiti", poručio je.

Karamarko: Nećemo dopustiti rušenje vlade i povratak Milanovića na vlast

Poručio je i kako neće pristati na "presudu nikakvog partijskog suda bez iti jednoga argumenta". "Neću dopustiti laž da sam ja osobno i svi mi kao stranka učinili nešto što se kosi s hrvatskim zakonima i nacionalnim interesima. Suradnja je uvijek kompromis i dogovor. Suradnja koja je ultimatum nije suradnja. To je prizemna ucjena na koju nikad neću pristati. To bi bila izdaja i vas i svih onih koji su nam na izborima povjerili mandat za vođenje države", rekao je Karamarko.

Istaknuo je kako odgovornost polaže samo HDZ-u i hrvatskom narodu. "Odgovoran sam vama, desecima tisuća koji ste mi povjerili još jedan mandat za vođenje HDZ-a, nikada vas neću izdati i iznevjeriti. Meni je domovina i interes našeg naroda na prvom mjestu i nikada neću dopustiti da zbog podmetanja, laži, orkestriranih napada pa i mržnje netko od nas ne može ponosno uzdignute glave hodati ulicom. Nikome neću dopustiti da nas ponižava, bez obzira s kojeg dijela političkog spektra dolazi. Ne bojim se ni napada ni laži ni objeda, istina je samo jedna, ona je budite sigurni na našoj strani. Obranit ću je jer ste mi vi za to dali mandat", dodao je.

Delegatima je poručio kako je snaga HDZ-a u zajedništvu te naglasio da je vlast za njega časno vođenje države i stvaranje preduvjeta za bolji život građana. "S državom se nitko neće igrati. Naša domovina, koju smo teško izborili, iznad je svakog pojedinca i stranke. Dajem svoju riječ, od tog načela načela nećemo odustati, makar morali u još jednu bitku, i to u još jednu pobjedu. Budite bez brige, jer doista nećemo dopustiti da SDP i Most uspiju u svom naumu i sruše ovu reformsku vladu, vladu koja je pokrenula čitav niz reformi, koje zbog svojeg neiskustva i neodlučnosti dovode u pitanje. Nećemo dopustiti da sruše vladu i da na vlast ponovo vrate Zorana Milanovića", istaknuo je Karamarko.

Karamarko: Vlada će znati zaštititi hrvatske nacionalne interese u INA-i

"Od strateške nam je važnosti i unaprijediti energetsku politiku. Hrvatska treba i dalje razvijati proizvodnju, preradu transport nafte i plina, a toga ne može biti bez INA-e, koja je bila, jest i bit će naša strateška kompanija. Ova vlada znat će zaštititi hrvatske nacionalne interese u INA-i, ma što imputirali zlobnici", poručio je Karamarko s općeg izbornog sabora HDZ-a.

Kao jedan od ključnih energetskih projekata naveo je LNG terminal na Krku. "Interes je i naše vlade i stranke da se taj strateški projekt realizira uz pomoć naših saveznika iz SAD-a", rekao je. Karamarko je u izvješću delegatima kazao kako će slijedeći koraci Vlade biti socijalno osjetljiva fiskalna reforma te aktivnija monetarna politika, koju očekuje od HNB-a, a kao strateško pitanje još jednom je naveo i demografsku obnovu.

Demografska obnova ključ stabilizacije zdravstvenog i mirovinskog sustava

"Posve je jasno da je demografska obnova dugoročni ključ stabilizacije mirovinskog i zdravstvenog sustava, nasuprot onima koji podilaze ljudima galamom protiv poskupljenja dopunskog osiguranja. Mi nećemo i ne smijemo nasjedati kojekakvim floskulama. Slažemo se da moramo štedjeti, ali problem se ne može riješiti samo uštedama", rekao je Karamarko.

Kazao je kako je već sad moguće preispitati kriterije za utvrđivanje visine mirovina pojedinih kategorija i uštede u sustavu i učiniti preraspodjele u korist najugroženijih skupina. "Nedopustivo je dalje tolerirati da tvrtke u kojima država ima udjele smanjuju troškove poslovanja tako što se otpremninama rješavaju navodnog balasta zaposlenih i po sistemu 'brigo moja prijeđi na drugoga' opterećuju mirovinski fond i državni proračun, a istodobno zadržavaju unosna primanja vodećeg i menadžerskog kadra", naglasio je.

Govorio je i o obrambenom sustavu te ocijenio kako nove međunarodne okolnosti pred državu stavljaju zadaću da što prije počne s općom vojnom obukom koja može biti ročnog ili drugog karaktera. "Obrana domovine nije samo pravo, nego i ustavna dužnost. Osim toga, doktrina isključivog oslonca na profesionalno obučene snage lišila je u određenoj mjeri OS njihove opće društvene uloge koju moramo obnoviti", kazao je Karamarko.
Na vanjskopolitičkom planu, poručio je kako Hrvatska više neće podlijegati nikakvim regionskim interesima. "Napokon se ponašamo kao punopravna članica EU i NATO-a, spremna promicati svoje interese, ali i poštivati partnerske obveze. Na žalost, mi smo godinama na mnogim mjestima imali diplomate koji su više vodili brigu o sebi pa i stranim interesima, nego o Hrvatskoj. Stoga je žurna potreba za kadrovskim rješenjima koja neće biti samo karijerna, što je važno, nego i domoljubna, što je još važnije", ocijenio je Karamarko.

Odbacivanje totalitarizma

Još jednom je naglasio da je HDZ odbacio svaki totalitarizam te da neće dopustiti povezivanje s nacističkim niti s komunističkim zločinima. "U duhu svoje odgovornosti, HDZ će pridonijeti okončanju podjela po tom pitanju, ukratko, želimo zaključiti drugi svjetski rat. Bio bih za to, po uzoru na Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata, da potaknemo osnutak hrvatskog dokumentacijskog centra Drugog svjetskog rata i napokon utvrdili sve žrtve rata i poraća i utvrdili mjesta i okolnosti njihova stradanja. Ovo nije nikakvo politiziranje ni bijeg u prošlost, ali svaka žrtva ima pravo na pijetet", zaključio je Karamarko. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene