Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko:

'Milanović ne bi trebao prosipati svoje frustracije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karamarko je Milanovićeve izjave ocijenio neprimjerenima.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko neprimjerenim je u ponedjeljak ocijenio izjave predsjednika SDP-a i premijera na odlasku Zorana Milanovića, ocijenivši kako Milanović "ne bi trebao prosipati svoje frustracije".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

"Kad se gubi, to treba raditi na dostojanstven način, tako da ne vrijeđaš političke oponente", komentirao je Karamarko. Naglasio je da je HDZ pošteno pobijedio na izborima, te da je i Most pošteno stekao svojih 15 zastupničkih mandata.

Milanovićev govor nije primjeren hrvatskom političkom životu

"Pošteno smo ušli u jedan oblik suradnje, imamo već i predsjednika Sabora i Milanović ne bi trebao na ovaj način svoje frustracije prosipati po političkom životu Hrvatske. To nije govor koji je primjeren hrvatskom političkom životu", rekao je Karamarko novinarima nakon konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora.

Dodao je kako mu je to "neobično na ovaj dan, kada si moramo čestitati". "Moramo se što prije boriti s pravim problemima, a ne na ovaj način se obračunavati'', kazao je Karamarko.

Najavio je da će se već ovog tjedna sastati s predsjednikom Mosta Božom Petrovim oko pregovora za sastavljanje nove Vlade, u kojoj će vjerojatno i osobno sjediti. Na pitanje hoće li biti zamjenik Tihomira Oreškovića kazao je da će biti ''nešto tako''.

Pregovori o Vladi dva do tri tjedna

Očekuje da će pregovori o sastavljanju Vlade trajati dva do tri tjedna. "To će biti Vlada reformi, Vlada koja treba stvoriti uvjete za poduzetništvo. Politika stvara okvir, ali struci moramo dati prioritet'', poručio je Karamarko.

O imenima budućih ministara nije želio govoriti, već je poručio da će nova Vlada biti "Vlada stručnjaka i reformska Vlada". Oko ministara, kaže, ima nekih naznaka. "Dogovarat ćemo se o svakom čovjeku posebno, ljudi za ministarske funkcije, doministarske, tajničke itd. morat će imati debele reference", poručio je Karamarko i dodao kako će se o podjeli ministarstava tek razgovarati.

Na primjedbu da je Most od koalicije Hrvatska raste tražio sedam ministarstava, uzvratio je, "razgovarat ćemo o tome, oni mogu dobiti sva ministarstva na svijetu ako imaju kvalitetne ljude, a ako njihova kvaliteta ne postoji, što će nam takva jedna podjela".

Podržat će rezanje dužnosničkih plaća

Kazao je kako će se s Mostom razgovarati i o broju ministarstava, a kad je riječ o njihovu zahtjevu za rezanjem dužnosničkih plaća najavio je kako će to podržati jer je i sam prije godinu dana predlagao njihovo smanjenje za 25 do 30 posto.

Karamarko je uvjeren da će novi predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner vratiti ugled Saboru. "Zato smo i bili za to da to bude on, ima ugled i dignitet, bit će to dobra priča'', uvjeren je Karamarko.

Dosadašnjem predsjedniku Sabora Josipu Leki, koji je jedini iz koalicije Hrvatska raste glasovao za Reinerovo imenovanje, čestitao je na "sportskom držanju".

Prvi put čuo za preimenovanje Sabora

"Predsjednik Sabora se uvijek bira jednoglasno, ako je jedan kandidat. Ne znam znači li ovo da nisu zadovoljni kandidatom, što bi bilo apsurdno, ili pokazuju jedan protest, što opet nije dobro i nije potrebno u ovom trenutku", uvjeren je Karamarko.

Za Reinerov prijedlog da se Hrvatski sabor preimenuje u Hrvatski državni sabor kazao je kako je to danas prvi put čuo, pa će se o tome razgovarati. "Respektiramo njegove prijedloge i o njima u svakom slučaju možemo razgovarati", poručio je Karamarko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene