Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVE MJERE

MINISTAR ĆORIĆ NAJAVIO Evo kad nova Vlada očekuje porast zaposlenosti u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fokus će biti, osim mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji mladih te dugoročno nezaposlenih osoba starijih od 50 godina, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Mjere za poticanje zapošljavanja krajem ove godine dat će učinke pojačane zaposlenosti, izjavio je u petak ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić nakon razgovora s vodstvom Karlovačke županije i tamošnjih gradova i općina te zavoda za zapošljavanje i mirovinskog sustava.

Pročitajte i ovo Prosječne informacije o mladima između 25 i 30 godina Međunarodni dan mladih Mladi u Hrvatskoj ostaju s roditeljima sve dok više i nisu tako mladi: "Kod njih imamo sve oprano, skuhano, kod njih je najljepše" Turizam, ilustracija - 1 Prešao 100 tisuća Kako je ovo moguće: U špici sezone porastao broj nezaposlenih

Ćorić je novinarima rekao da je na sastanku zatvorenom za javnost imao priliku raspraviti o problemima, upoznati se s perspektivama zapošljavanja tijekom ove godine, istaknuvši kako bi sve trebala veseliti niska razina nezaposlenosti u ovoj županiji, kao i transformacija mjera aktivne politike zapošljavanja u njegovu ministarstvu, na čemu se sada radi.

"Uvažavajući želje za konkretnim mjerama i prije svega potrebe za pojednostavljivanjem postojećih mjera, očekujem da ćemo od ožujka, kada će biti predstavljeno devet mjera, pa do kraja ove godine zabilježiti pojačanu apsorpciju mjera i rezultate u smanjenju broja nezaposlenih i povećanja broja zaposlenih osoba", rekao je Ćorić.

Naglasio je da je njegovo ministarstvo posljednjih nekoliko mjeseci posvetilo analizi postojećih mjera te da je njihov broj smanjen. "Išlo se na smanjenje broja mjera, ali i na povećanje njihovog opsega, pa će naš fokus biti, osim mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, također i na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju mladih i dugoročno nezaposlenih osoba starijih od 50 godina", istaknuo je ministar. Dodao je da će u paketu od devet mjera zapravo svi nezaposleni moći naći mjeru koja će im omogućiti ulazak na tržište rada.

Sve te mjere, rekao je, trebaju omogućiti podizanje kompetencija nezaposlenih, čime bi se u konačnici na tržištu rada trebale ispraviti neravnoteže koje na tržištu rada postoje. Da one postoje, dodao je Ćorić, pokazuje i podatak da je u evidenciji nezaposlenih 243.000 osoba, a ponuđeno je samo 16.000 radnih mjesta.

"Nažalost, očito postoji nesrazmjer između ponude i potražnje i mi ćemo u narednom razdoblju inzistirati da se on smanji, da na tržištu imamo dovoljno kvalificiranih ljudi koji će namiriti potrebe poslodavaca", poručio je.

Upitan kada očekuje učinke mjera koje će biti predstavljene u ožujku, ministar je odgovorio da se smanjenje nezaposlenosti događa unatrag dvije godine, ali da on daljnje smanjenje nezaposlenosti temeljem novih mjera očekuje već na kraju ove godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene