457878
457878
457878
457878
457878

''Kupujmo Hrvatsko, a naravno kupujmo i uvozno - kad bude iste kvalitete kao i domaće!''

  • , 22.11.2016., 09:12
  • Autor:
  • komentara

Iako su pojačano radile i tijekom vikenda, strože kontrole hrane mogu se očekivati i u idućim danima, najavljuje ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. No, uvoz mesa peradi, u posljednjih je deset godina narastao 4 puta. Uvjeti za povećanje domaće proizvodnje postoje, a naši se proizvođači hvale i kvalitetom.

 
 
 
 
Proizvodnja domaće piletine (Video: Dnevnik Nove TV)
Proizvodnja domaće piletine (Video: Dnevnik Nove TV)

35 tisuća pilića nedaleko od Zaboka - idu u preradu. Pazi se na svaki detalj. ''Uzgoj pilića ovisi o kvaliteti, ako je bolja higijena i čistoća, pilići su bolji i bolji su rezultati, a to je bolje za samog kupca koji kupuje kvalitetno pile'', rekao je Miroslav Futović, uzgajivač pilića.

Kupcima se nudi i uvozno i domaće. Domaća proizvodnja mesa peradi, pala je u posljednjih 10 godina. Uvoz je narastao 4 puta. Na više od 24 tisuće tona, u prošloj godini. Razlog, kažu proizvođači, cijena.

''Od 4 kune je prosječni pad cijena po kilogramu od ulaska u EU do danas, neki proizvođači to nisu izdržali'', rekao je Andrej Alilović, izvršni direktor Valipile.

Uvjeti za uzgoj postoje. Kao i potražnja. Potrošnja piletine je oko 19 kilograma na godinu po stanovniku Hrvatske. Ovi domaći pilići, testiraju se doslovno od jajeta iz kojeg se liježu, do polica trgovina. Takav bi tretman trebala imati i piletina iz drugih zemalja članica.

''Nakon 25 sati putovanja ta roba nije svježa. I logično je da zbog zastoja na cesti, prepakiravanja, pretovara, zbog kvara na viljuškaru ili hladnjači dolazi do ovakvih događanja'', rekao je Zdenko Pecirep iz Sindikata veterinara Hrvatske.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u hrvatsku piletinu ne sumnja. ''O kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti uvoznih proizvoda ste mogli vidjeti zadnjih dana kroz naše izvještaje. Prema tome, i dalje poručujem, koliko god se netko ljutio, kupujmo Hrvatsko, a naravno kupujmo i uvozno kad bude iste kvalitete, kao i domaće'', rekao je Tolušić.

Sigurnost i kvaliteta, dvije su kategorije. ''To je ono što mene silno frustrira, jer kvaliteta zakonski nije definirana, a sigurnost jest. Jer namirnica kakva god da je ako je ispravna, ispada da je možemo konzumirati'', rekla je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu. Ministar najavljuje nastavak strožih kontrola, i prekršajne kazne.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se