Obavijesti Video Pretražite Navigacija

TOKG ne prihvaća Zakon o minimalnoj plaći i traži ostavku Ane Knežević

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o minimalnoj plaći dodatno će pogoršati ionako teško stanje u tekstilnoj, obućarskoj, kožarskoj i gumarskoj djelatnosti, a najveći broj zaposlenih pretvorit će u radnike drugoga reda, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske -TOKG.

Zbog toga te zbog činjenice da predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević u pregovorima o zakonskom reguliranju minimalne plaće nije uvažavala specifičnosti i zahtjeve Sindikata, TOKG traži da Knežević podnese ostavku, izjavila je na konferenciji predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske prof. Svjetlana Šokčević, priopćeno je iz TOKG-a

Pročitajte i ovo Učionica - 1 Nisu svi zadovoljni Nakon Vladinih odredbi o koeficijentima plaća oglasili se i sindikati: "Mogućnost štrajka uvijek postoji, sve su opcije otvorene" Pregovori oko plaća Loša situacija Traže veću osnovicu plaća, učitelj priznao: "Da me netko pita bih li opet odabrao tu profesiju, mislim da ne bih"

Sindikat TOKG, naime, smatra da predloženi Zakon o minimalnoj plaći diskriminira veliki broj radnika i zahtjeva da svi hrvatski radnici za zakonom propisano radno vrijeme imaju i istu minimalnu plaću.

Prihvaćanjem predloženog Zakona o minimalnoj plaći, smatra Šokčević, poništit će se uspostavljena razina prava definiranih kolektivnim ugovorima i socijalnim sporazumima u sektorskom socijalnom dijalogu. Uz to, dodatno će se narušiti profitabilnost i smanjiti mogućnosti opstanka poduzeća u sektorima tekstila, obuće, kože i gume, ocijenjeno je.

Plaća zaposlenih u tim sektorima s primjenom Zakona o minimalnoj plaći i nadalje će biti znatno niža od plaća ostalih hrvatskih radnika, pa će oni u svojim primanjima snositi i poduzetnički rizik svojih poslodavaca, smatra Sindikat TOKG.

Protivljenje Zakonu o minimalnoj plaći temelji se na zaključku Upravnog odbora Sindikata tekstila, obuće, kože, gume.

Upravni odbor Sindikata TOKG zahtjeva da država konkretnim mjerama ublaži poduzetnički rizik, tim prije jer je upravo država najveći dioničar, odnosno udjeličar u velikom broju tvrtki u tekstilnoj, obućarskoj, kožarskoj i gumarskoj djelatnosti (Sloga Koprivnica, Sloga IMK Požega, Goričanka Nova Velika Gorica, Slavonija MK Osijek, Borovo GTR Vukovar i Borovo kožna obuća Vukovar).

Upravni odbor Sindikata tekstila, obuće, kože, gume svoje je zaključke uputio i predsjedniku Vlade HR dr. Ivi Sanaderu, navodi se u priopćenju sindikata TOKG-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene