Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna operacija u potpunosti opravdana

'Teška i stroga kazna, razumijem Hrvate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u petak da visoke kazne dvojici hrvatskih generala, u čiju opravdanost ne želi ulaziti, ne znače da vojna operacija Oluja nije bila u potpunosti opravdana.

'To je teška i stroga kazna, nije na meni da ocjenjujem je li opravdana ili nije, u svakom slučaju predstoji drugi krug, to jest žalbeni postupak', rekao je Hannes Swoboda, dodajući da 'razumije emocije u Hrvatskoj'.

Swoboda je istaknuo da je vojna operacija kojom je Hrvatska oslobodila veliki dio svoga teritorija bila u potpunosti opravdana. 'To što je Hrvatska učinila bilo je u potpunosti opravdano, a ova presuda ne znači odbacivanje prava i obveze Hrvatske na samoobranu, nego je tu riječ o stajalištu suda prema onom što su učinila dvojica generala u okviru opravdane samoobrane', rekao je Swoboda, dodajući da to nikako ne treba miješati s hrvatskim težnjama za ulazak u EU-u. 'Na te stvari treba gledati odvojeno. Nadam se skorom završetku pregovora', rekao je zastupnik Europskog parlamenta iz Austrije.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

>> 'Ponosan sam što sam bio dio tog zločinačkog pothvata'

Haaški sud u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene