Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka o referendumu

'To je smrtna presuda demokraciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako sada stvari stoje, građani neće odlučivati o outsourcingu.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Željko Stipić ocijenio je da je odluka Ustavnog suda, koji je nedopuštenim proglasio referendumsko pitanje o zabrani izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, smrtna presuda neposrednoj demokraciji u Hrvatskoj te da ta odluka dovodi u pitanje ideju postojanja toga suda.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

"Tako sročena odluka Ustavnog suda sigurno predstavlja smrtnu presudu neposrednoj demokraciji u RH", kazao je u razgovoru za Stipić, koordinator inicijative "17 sindikata protiv outsourcinga". Ta je inicijativa zatražila raspisivanje referenduma o donošenju zakona kojim bi se zabranilo bilo kakvo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, što je potpisima poduprlo više od 600 tisuća građana.

Ustavni sud, međutim, tumači da je cilj referenduma zaštititi parcijalne interese jedne skupine zaposlenika u javnom sektoru i onemogućiti Vladi i Saboru bilo kakve buduće intervencije u postojeći radnopravni model te je u srijedu referendumsko pitanje o zabrani izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru proglasio nedopuštenim.

Ustavni sud odbio raspisivanje referenduma o outsourcingu!

Stipić ističe da je, ako je referendumsko pitanje bilo protuustavno, Ustav očito pisan "za neke druge ljude - ne za male ljude, već za tajkune", te da se "očito Ustavni sud mora prvo odužiti centrima političke moći i donijeti odluku koja njima odgovara". "Time šalje poruku da građani nemaju pravo demokratski se izjašnjavati o stvarima koje ih se životno tiču", dodao je.

Jasno je da Vladi u izbornoj godini ne odgovara "nikakav referendum jer je on poruka protiv te i takve vlasti i odluka koje su nas i primorale na cijelu tu akciju", rekao je. No, takve odluke pokazuju da građani, čak i kad uspiju u "nemogućoj misiji" kao što je prikupljanje potpisa 600 tisuća građana, i kad uspiju premostiti naizgled nepremostive prepreke, nemaju pravo na demokratsko izjašnjavanje, smatra Stipić.

"Ta presuda označava sumrak neposredne demokracije u RH i pokazuje da je Ustavni sud političko sudište, a u pojedinim dijelovima čak i politikantsko", ocijenio je.

Organizacijski odbor inicijative "17 sindikata protiv outsourcinga" sastat će se u četvrtak i donijeti odluku kako dalje, a o svemu će javnost obavijestiti na konferenciji za novinare koja će uslijediti, poručio je Stipić. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene