Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To je i tvoja stvar

'Iskoristi pravo na život bez nasilja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Scenska izvedba "A čija je krivnja", u režiji Dubravke Crnojević Carić, docentice na odsjeku dramaturgije, u izvedbi mladih glumica, aktivistica i političarki održana je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ususret Međunarodnom danu protiv nasilja nad ženama aktivistice Ženske sobe – Centra za seksualna prava u subotu, 22.studenoga, organizirale su javnu akciju u centru grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna To je i tvoja stvar Kako biste vi reagirali da svjedočite nasilju? Slika nije dostupna To je i tvoja stvar Žene trpe nasilje i do 10 godina - što mogu učiniti same za sebe?

Uz središnju poruku akcije „Iskoristi pravo na život bez nasilja“, aktivistice Ženske sobe uz podršku poznatih osoba dijelile su građankama i građanima informativne brošure i upoznavale ih s mogućnostima podrške i traženja pomoći od nadležnih državnih institucija i nevladinih udruga ako su žrtve nasilja. Građani su interaktivno sudjelovali u akciji i na način da su na štandu Ženske sobe ispisivali svoje poruke i razmišljanja protiv nasilja nad ženama.

Cilj javne akcije bio je obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kojiji se u cijelom svijetu obilježava 25. studenoga, utjecati na brojne predrasude kojima je područje nasilja nad ženama u Hrvatskoj i dalje obavijeno, te osim osvještavanja javnosti o problematici nasilja nad ženama, osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja.

Hvar: Dvojica muškaraca silovala Zagrepčanku na brodu

Građani su imali priliku ispisati i svoje poruke i razmišljanja protiv nasilja.

Na svako prijavljeno silovanje u Republici Hrvatskoj, događa se petnaest do dvadeset neprijavljenih. A na svaki prijavljen slučaj nasilja u obitelji, događa se deset do petnaest neprijavljenih,“ upozorila je Maja Vukmanić iz Ženske sobe, nevladine organizacije koja je u svom radu ponajviše posvećena suzbijanju seksualnog nasilja, te u svojem savjetovalištu pruža pomoć ženama žrtvama seksualnog nasilja.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenoga. Taj datum prihvatio je UN i od 1999. se obilježava u znak sjećanja na sestre Mirabel, političke aktivistkinje koje je brutalno dao ubiti dominikanski diktator Rafael Trujillo jer su planirale rušenje njegovog režima. Aktivistice Ženske sobe jučer su tijekom javne akcije naglasile kako je nužno da nadležne institucije u Hrvatskoj na gorući problem nasilja nad ženama ne obraćaju pažnju samo jedan dan u godini, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, već da to čine tijekom cijele godine.

Saborska zastupnica i predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol istaknula je kako žele upozoriti da je svaka šesta žena u Europi žrtva obiteljskog nasilja, a sedam žena svaki dan umire od posljedica takvog nasilja. Istaknula je kako je godišnje u Hrvatskoj između 17.000 i 18.000 izlazaka policije na poziv zbog nasilja, a više od trećine tih slučajeva počinili su nasilnici recidivisti, kojih je oko 4500.

"Mi nemamo riješen problem recidivista, a nemamo niti riješen problem onih koji prvi put počine nasilje. U prosjeku 10 do 12 žena godišnje u Hrvatskoj ubiju njihovi partneri, a u posljednjih nekoliko godina se vidi da se većina tih ubojstava dogodi tijekom brakorazvodne parnice, kada žena ode od partnera i odluči pokrenuti brakorazvodnu parnicu", rekla je Sobol.

Javna akcija koja je jučer održana sastavni je dio kampanje „Iskoristi pravo na život bez nasilja!“ koju financijski podržavaju Ured gradonačelnika Grada Zagreba i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a provodi se u okviru projekta „Edukacijom do znanja – suradnjom do promjena!“ a u suradnji sa četiri partnerske organizacije: Centar za žene Adela (Sisak), Udruga Brod – Grupa za ženska ljudska prava (Slavonski Brod), Udruga žena „HERA“ (Križevci) i SOS telefon – Grad Rijeka. (Agencija VLM/Hina)

 To je i tvoja stvar

U tijeku je kampanja 'To je i tvoja stvar' kojom se želi ukazati na stvarne probleme žena u Hrvatskoj. U kampanji će se pokušati otkriti koji su glavni problemi, kako ih riješiti i zašto se još ne rješavaju. Od 17. do 25. studenog aktivno se obrađuju problemi žena, nasilja nad ženama, silovanja, kazne i prakse kažnjavanja.

Svi koji podržavate akciju i želite poslati poruku: 'Ne nasilju nad ženama u bilo kojem obliku', možete kampanju pratiti putem etera, weba i društvenih mreža. Pozivamo vas i da putem twittera i facebooka šaljete svoje slike s natpisom #tojeitvojastvar. Jer na kraju dana, to nas se svih tiče.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene