Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug od 4,5 milijarde eura

Što je IPO kojim Vlada želi riješiti problem dugova autocesta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će u četvrtak na sjednici objaviti detaljne smjernice svoje ekonomske politike, no već je poznata ideja premijera Oreškovića da se problemi prezaduženih cestarskih tvrtki riješe putem IPO-a - točnije prvom javnom ponudom dionica HAC-ONC-a.

Autoceste u rukama mirovinskih fondova, građana i privatnih investitora. Vlada još ne otkriva detalje no ministar financija kaže da za takve opcije imaju podršku iz Europe.

Pročitajte i ovo United Grupa Povoljno tržišno okruženje United Grupa finalizirala rundu financiranja i potvrdila svoj rejting Slika nije dostupna PITALI SMO STRUČNJAKA Može li javna ponuda dionica HAC-a spasiti proračun?

IPO ili prva javna ponuda dionica znači da bi Vlada dionice HAC-ONC-a uvela na burzu, a mogao bi ih, objašnjavaju stručnjaci, kupiti bilo tko.

'Kupci mogu biti građani općenito, mogu biti mirovinski fondovi, mogu biti drugi investitori, drugi naši otvoreni fondovi koji su se specijalizirali za dionice ili bilo tko', kaže prof. Silvije Orsag sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Mirovinski fondovi već su rekli da su zainteresirani za privatizaciju državnih poduzeća, a i građani vide vrijednost takvog posla.

Novac od prodaje dionica išao bi državi i mogla bi ga iskoristiti za vraćanje cestarskih dugova. Bivši ministar prometa podržava ovu ideju jer je slična njegovim planovima. Pojasnio je tko bi tada upravljao tvrtkom.

'Upravljali bi većinski vlasnici, vjerojatno hrvatski mirovinski fondovi ili neki institucionalni ulagači', kaže SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

Inicijativa 'Ne damo naše" koja je referendumom htjela spriječiti davanje autocesta u koncesiju, protivi se i ovoj ideji. Oni ističu da vlada prema odluci Ustavnog suda i kod javne ponude dionica prvo trebala Saboru predložiti poseban zakon ali i omogućiti da se o tom pitanju građani izjasne na referendumu.

Cestarske tvrtke dužne su gotovo 4,5 milijarde eura, HAC-u ove godine na naplatu stiže oko 600 milijuna eura kredita. S druge strane HAC-ONC je 2014. završio s gubitkom većim od 6 milijuna kuna.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene