Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađenje europskih izbora

Tko je zapravo Ruža Tomašić?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruža Tomašić rođena je u BiH, a s 15 godina otišla je kod sestre u Kanadu. Ondje je završila policijsku akademiju, a čuvala je predsjednike Franju Tuđmana i Stipu Mesića. Sada je zastupnica u Europskom parlamentu i najveće iznenađenje izbora.

Ruža Tomašić osoba je koja je dobila najviše pojedinačnih glasova na zajedničkoj listi HDZ-HSP dr. Ante Starčević-BUZ iako je bila tek šesta na listi.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

>> Ruža Tomašić: Milanović je za mene odradio najbolju kampanju

'Nisam to očekivala, jer u zadnje vrijeme sam, neki političari čak i premijer su me pokušali staviti na stup srama, pa sam mislila da će mi to možda negdje štetiti, ali izgleda da mi je to pomoglo, tako da ovim putem zahvaljujem premijeru jer mi je on odličnu kampanju odradio', rekla je za Novu TV Ruža Tomašić.

>> Konačni rezultati EU izbora!

Rođena u BiH, odrasla u Kanadi

Tomašić je rođena 10. svibnja 1958. u Mladoševici u okolici Maglaja u Bosni i Hercegovini. S 15 godina otišla je u Kanadu, gdje joj je živjela sestra. Tamo je završila policijsku akademiju (Ontario Police College). Radila je kao policajka u borbi protiv droge, maloljetničke delikvencije itd. Prilikom posjeta Franje Tuđmana Vancouveru, bila je u njegovom osiguranju, jer je položila tečaj za zaštitu vladinih dužnosnika.

Vratila se na poziv predsjednika Tuđmana

Na Tuđmanov poziv, vratila se u Hrvatsku i postala dio predsjedničkog osiguranja u Banskim dvorima. Bila je i u osiguranju Stipe Mesića 1991.

Prekinula je rad u osiguranju 1992., jer se razboljela, imala je rak maternice. Vratila se u Kanadu, izliječila se od raka i ostala u Kanadi do 1998. godine. Tada je sa suprugom i djecom došla na Korčulu. Počela se baviti politikom i postala je članica Hrvatske stranke prava.

Saborska zastupnica

Bila je saborska zastupnica HSP-a od 2003. do 2008.
Zbog nezadovoljstva oko Ante Đapića i njegovog načina vođenja Hrvatske stranke prava, 6. rujna 2009. godine, osniva se Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević. Na konvenciji u Iloku kao prva predsjednica stranke izabrana je Ruža Tomašić. Stranka je registrirana 15. listopada 2009.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene