Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajanstveni stan

Tko je Stipi Mesiću posudio novac za novi stan?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik još uvijek skriva koji su mu prijatelji posudili novac za kupnju stanova.

Jedan od 46 i drugi od 106 kvadrata u podsljemesnkoj zoni glase na gospođu Milku i stoje gotovo dva milijuna kuna. Kupljeni su nakon prestanka predsjedničkog mandata i nije poznato na koji način.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

>> Mesićevi za 1,9 milijuna kuna kupili dva stana i dvije garaže

Jučer je predsjednik Mesić kazao kako ne bi bilo korektno prema njegovim prijateljima da otkrije njihov identitet. Mnogi se pitaju je li takvo ponašanje korektno prema građanima i dostojno institucije koju je predstavljao.  Kao jedan od najpopularnijih političara, bivši predsjednik i osoba koja je s pozornice prozivala upravo takve slučajeve, kada se od njega očekuje objašnjenje, prebacuje lopticu.

Po zakonu, kažu nam i u povjerenstvu, bivši predsjednik više nije dužan podnositi financijska izvješća 'Bivši predsjednik Mesić je po isteku svoga mandata ispunio svoju dužnost i u roku od 30 dana je podnio izvješće o imovnom stanju, sve ono što se događalo nakon tog roka nije više u nadležnosti povjerenstva'. kazao je predsjednik povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Mate Kačan.

Moralno ili ne?

Postavlja se pitanje je li moralno budući da je Stipe Mesić prvi koji ima funkciju doživotnog bivšeg predsjednika. Po posebnom zakonu iz 2004. godine predsjednik do kraja života ima pravo na osobnog vozača, službeno osobno vozilo, fizičku zaštitu, korištenje opremljenih uredskih prostorija, dva državna službenika čije plaće kao i troškovi struje, grijanja, telefona, telefaksa i interneta u uredu. Sve to ide na račun državnog proračuna.

Sličan slučaj bio je u Slovačkoj 1998. godine, kada je njihov bivši premijer kupio luksuznu vilu čim je odstupio s dužnosti. Na nebrojeno mnogo novinarskih pitanja, imao je različita objašnjenja, od toga da je posudio od nepoznatih ljudi, do onog da je novac dala supruga. Nikad se do kraja nije saznala istina. Istraživala je i policija, ali nije pronašla sumnjivu transakciju. Kod nas je sve bilo po Zakonu. Pitanje je samo morala i dostojanstva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene