Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAZDIJELJEN DJELOKRUG RADA

Tko je odgovoran: Zašto je Ante Ramljak podnio kaznenu prijavu samo protiv Ivice Todorića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Ante Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, na potezu je Državno odvjetništvo. Iz DORH-a poručuju kako po svim kaznenim prijavama postupaju, no detalje izvida i to kada će svoje istraživanje privesti kraju – ne otkrivaju.

Kaznena prijava Ante Ramljaka, doznajemo, usmjerena je samo protiv Ivice Todorića jer je kao predsjednik Uprave sve potpisivao. 

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Oglasio se sud Nobilo potvrdio preokret u slučaju Agrokor: Palo ključno vještačenje protiv Todorića, pada cijeli slučaj?

Mićo Ljubenko, stručnjak za trgovačko pravo, objašnjava zbog čega ne mora biti odgovorna cijela uprava. "Ako je u nekoj višečlanoj upravi bilo jasno razdijeljen djelokrug rada i odgovornosti, onda nije nužno da cijela uprava, nazovimo to tako, kolektivno odgovara", kaže Ljubenko.

U Upravi je, uz šefa Ivicu Todorića, sjedio i njegov sin Ante Todorić kao dopredsjednik, Ivan Crnjac bio je zadužen za financije, Hrvoje Balent za centralnu nabavu i usluge, Piruška Canjuga za poslovanje, Ivica Sertić za tržišta i prodaju, Mislav Galić za poslovnu grupu Hrana. Svi oni otišli su dolaskom Izvanredne uprave, osim Darka Kneza koji je kompaniju napustio ranije.

Već su angažirani i odvjetnici. Ivica Todorić angažirao je Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića, a Ante Todorić će, kako doznajemo, u slučaju potrebe angažirati Frana Olujića. Ima li i njihove odgovornosti, treba utvrđivati Državno odvjetništvo.

Željko Žganjer, bivši državni odvjetnik, kaže da ako je zalogaj velik, treba dati malo vremena da se on temeljito prođe. "Stvara se atomsfera, jedna kritična masa koja više može odmoći nego pomoći mjerodavnim državnim tijelima", kaže Žganjer. 

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan objašnjava da kaznena prijava ne znači da je netko kriv niti je jamstvo da će postupak biti pokrenut. "Ako državni odvjetnik nakon provedenih izvida smatra da ta kaznena prijava nije osnovana, onda je on ovlašten tu prijavu odbaciti", kaže Drenški Lasan, koja iz revizijskog izvješća iščitava i moguća kaznena djela. 

"Prijevara u gospodarskom poslovanju u svakom slučaju, povreda obveza vođenja poslovnih knjiga i trgovačkih knjiga i krivotvorenje isprave, to je ono što na prvu loptu onako izgleda", kaže Drenški Lasan.

DORH i dalje štiti tajnost izvida pa tek šturo kaže da će nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu "o donesenoj meritornoj državnoodvjetničkoj odluci pravovremeno obavijestiti javnost". 

U istraživanju im pomaže i porezni Uskok, čiji je ravnatelj Paulino Lonza i danas bio s tužiteljima. "Taj je postupak vrlo zahtjevan i veliki je izazov za naše istražitelje. Međutim, mi smo se naučili s time nositi, tako da vjerujem da ćemo uspješno obaviti do kraja", kaže Lonza.

Poslije kaznenih prijava Bože Petrova i Sberbanka protiv Todorića, prijava Ante Ramljaka s revizijskim izvješćem je treća, no najbolje potkrijepljena dokumentacijom. Tvrdnje ipak treba dokazati, a ako posumnjaju na kaznena djela, i službeno pokrenuti postupak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene