Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepucavanje HZZO-HZMO

Tko je kriv za velik broj bolovanja i lažnih bolesnika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država je zbog lažnih bolesnika izgubila stotine milijuna kuna. Više nema bolovanja dužih od 3 godine, a nakon 6 mjeseci ide se na procjenu vještaka mirovinskog osiguranja. Inspekcije su pronašle i hrvatsku rekorderku. Na bolovanju je provela 12 godina.

57-godišnja Pločanka Ana Marija Kalajzić boluje 12 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 Isplata kasni Gdje je zapelo? Velik broj korisnika nije dobio dječji doplatak Videozid: Bolovanja - 2 Analiza Martine Bolšec Oblak Svakog dana na bolovanju je gotovo 100.000 ljudi: Pogledajte od čega najviše bolujemo, ali i koliko je bolovanja lani bilo - neopravdano

'Operirala sam desnu stranu ingvinalne kile, doživjela hiperaktivnu štitnjaču, iza te druge operacije kile kad sam taman trebala početi raditi pala sam i slomila potkoljeničnu kost. Kad sam sve to sanirala i opet trebala početi raditi slomila sam zglob. Sada sam i hipoglikemičar, a imala sam i ginekoloških problema', kazala je hrvatska rekorderka.

'Zavod za mirovinsko osiguranje bi onda trebao odlučiti o radnoj sposobnosti takvog osiguranika jer kod takvih bolovanja osiguranik je ili radno sposoban ili nije', kazala je glasnogovnica HZZO-a Renata Turčinov.

Ili je možda potrebno daljnje liječenje. HZZO optužuje mirovinsko da je imalo previše takvih ocjena.

'Ni na koji način Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ne može biti odgovoran za bolovanja kratkotrajna ili dugotrajna. Vještak može dati ili opću ili profesionalnu mirovinu ili ocjenu da invalidnost ne postoji', kazao je pomoćnik ravnatelja HZMO-a Ante Škember.

Na pitanje misli li da HZZO ne može adekvatno kontrolirati svoje liječnike opće prakse pa onda prebacuje odgovornost na nekog drugog Škember je kazao kako 'u sferi te politike ne želi sudjelovati'.

Obiteljski liječnik će za prvo lažno bolovanje dobiti tek opomenu, a drugi put će platiti 10 posto od svoje glavarine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene