458860
458860
458860
458860
458860

Tko je Jagadish Chandra Bose?

  • , 30.11.2016., 12:20
  • Autor:
  • komentara

Jagadish Chandra Bose prvi je došao do zaključka da biljke mogu osjećati bol i ljubav.

 
 
 
 
Jagadish Chandra Bose (FOTO: Screenshot/Google Doodle)
Jagadish Chandra Bose (FOTO: Screenshot/Google Doodle)

Sir Jagadish Chandra Bose indijski je znanstvenik kojemu je Google danas posvetio svoju početnu stranicu. Rođen je 30. studenog prije točno 158 godina u Munshiganju, a između ostaloga se istaknuo kao stručnjak za telekomunikaciju.

Bio je polihistor, fizičar, biolog, botaničar i arheolog, te je osmislio kreskograf uređaj pomoću kojeg mjerimo rast biljaka. Također, Jagadish Chandra Bos prvi je došao do zaključka da biljke mogu osjećati bol i ljubav.

Navodi ga se i kao začetnika bengalske znanstvene fantastike, a zanimljivo je istaknuti da se Bose vlastitim izumima nije pokušavao financijski okoristiti.

Baš naprotiv, sve ih je učinio javno dostupnima kako bi omogućio kolegama da nastave razvijati započeta istraživanja. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se