458860
458860
458860
458860
458860

Tko je Jagadish Chandra Bose?

  • , 30.11.2016., 12:20
  • Autor:
  • komentara

Jagadish Chandra Bose prvi je došao do zaključka da biljke mogu osjećati bol i ljubav.

 
 
 
 
 
Jagadish Chandra Bose (FOTO: Screenshot/Google Doodle)
Jagadish Chandra Bose (FOTO: Screenshot/Google Doodle)

Sir Jagadish Chandra Bose indijski je znanstvenik kojemu je Google danas posvetio svoju početnu stranicu. Rođen je 30. studenog prije točno 158 godina u Munshiganju, a između ostaloga se istaknuo kao stručnjak za telekomunikaciju.

Bio je polihistor, fizičar, biolog, botaničar i arheolog, te je osmislio kreskograf uređaj pomoću kojeg mjerimo rast biljaka. Također, Jagadish Chandra Bos prvi je došao do zaključka da biljke mogu osjećati bol i ljubav.

Navodi ga se i kao začetnika bengalske znanstvene fantastike, a zanimljivo je istaknuti da se Bose vlastitim izumima nije pokušavao financijski okoristiti.

Baš naprotiv, sve ih je učinio javno dostupnima kako bi omogućio kolegama da nastave razvijati započeta istraživanja. DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se