Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tvrdoglavost je dobra, ali... '

KOLUMNA MISLAVA BAGE: Tko će zaustaviti premijera?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijera Milanovića nema u javnosti službeno, ali on je tu, neslužbeno.

 Njemu očito nije dosadno, skijanje je zamijenio telefoniranjem, ćaskanjem s medijima gdje dijeli svoje pravne ekspertize i naravno uobičajene doskočice, ovaj put s pištoljima?

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

I tako već danima, tjednima i mjesecima. Zoran Milanović ima svoju igračku kojom se samo i jedino on zabavlja u Vladi, a to je slučaj Perković. I to je, čini se, samo njemu zanimljivo, intrigantno i sudbonosno za zemlju. No, u isto je vrijeme zapravo izgubio nekoliko bitaka, u politici vrlo važnih.

Politika je i dojam, a nakon mjeseci njegove borbe u obrani samo njemu shvatljivog, on je gubitnik, a time i Vlada. Obični građani teško da razumiju pravne finese, ali itekako dobro razumiju onu nekad glupu, a u politici najčešću crno-bijelu podjelu, a ona je Perkoviću leđa „čuva“ premijer i Vlada.

Milanović s tviterašima: Ja nemam ništa, imam stan na koji plaćam kredit, a predsjednik sam Vlade

Izgubio je i momentum da se u prvim mjesecima predstavimo EU, ne kao neki naši prethodnici Rumunji ili Bugari. Naravno, da nije Lex Perković bio prvi na dnevnom redu summita, ali o tome se priča, o Hrvatskoj se priča, a dojam nije dobar.

I drugi put, kada i ako budemo kao država u pravu i tražimo nešto, netko će se sjetiti Lex Perković i jasno reći – e sada je dosta.

Premijer je svojim jedinim, čini se, angažmanom u Vladi, a to je Perković, blokirao i ostale ministre. Blokirao je i Vladu, a zašto? Zato jer je on u pravu, a svi drugi rade loše.

Tvrdoglavost je dobra, odlučnost također, ali i to mora nekad imati mjeru. Posebno kad vodiš zemlju. Je li ovo nešto zbog čega se u politici gine, izgara i ide do kraja? Većina političara pragmatično bi rekla ne. Ali premijer ide glavom kroz zid i nije problem što će on lupiti, pasti i izgubiti se. Tu je u pitanju Hrvatska.

On očito ovo doživljava kao natjecanje mladih pravnika nakon kojih netko, baš kao Zoran Milanović u studentskim danima, dobije rektorovu nagradu. No, nije to natjecanje, ovo je politika, ovo je državništvo. A tu je premijer zakazao. Samo je pitanje ima li mu tko reći da prestane, da se počne recimo istim žarom baviti ekonomijom. Bojim se da nitko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene