449970
449970
449970
449970
449970

PUT DO SABORSKE VEĆINE Može li HDZ zaobići Most?

  • , 12.09.2016., 20:04
  • Autor:
  • komentara

Kako i s kim do nove saborske većine - ključno je pitanje. Koalicija oko Živog zida uvjerava da ostaje u oporbi, a relativni pobjednik izbora na raspolaganju ima osam zastupnika manjina, Milana Bandića i jednog zastupnika HDSSB-a.

 
 
 
 
S kim do većine? (Video: Dnevnik Nove TV)
S kim do većine? (Video: Dnevnik Nove TV)

Svi će oni za podršku imati svoje uvjete. Nakon zdravice šampanjcem, Božo Petrov obratio se i SDP-u i HDZ-u.

'Od ovog trenutka teče rok od pet dana. Nećemo se cijenkati niti s jamstvima, niti s povjerenjem građanima. I ako im je stalo do građana i jednakopravnosti, onda to mogu pokazati svojim djelima, ne riječima', rekao je u svojem govoru, predsjednik Mosta Božo Petrov.

Od toga neće odustati, ali nisu rekli, što ako te uvjete nitko ne prihvati. Bez Mostovih 13 će se tijesno, a s Jedinom opcijom - teško. Ako, ostanu jedinstveni.

'Što će raditi Lovrinović i Mišić, to sam Bog zna. Ja se nadam da će ostati jedinstveni', kazao je Ivan Pernar iz Živog zida.

Bit će, kažu, oporba. A osipanje mandata, neće biti, barem za Pernara, veliko iznenađenje. 'Bilo bi mi žao, bio bih tužan, bio bi iznenađen, ali ne previše', dodaje Pernar.

Milan Bandić može sa svima koji će provesti program, ali isto ima uvjete. 'Stručna i kompetentna ekipa koja će upravljati ovom zemljom i drugo, evo pada mi na pamet bespletni udžbenici', rekao je Milan Bandić.

HDSSB još nitko, tvrde, nije zvao. 'U ovom trenutku ni sa kime nismo razgovarali, ništa obećali, nemamo nikakav pritisak. U narednih nekoliko dana ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati', rekao je predsjednik HDSSB-a, Dragan Vulin.

Kako će se razvijati i hoće li njihov jedan ikome trebati. IDS-ovih troje, za sad je još uvijek, može se čuti, sklonije lijevoj opciji.

Prvi na listi za pregovore je Most koji osvojenih 13 mandata koristi za ponavljanje obrasca s prošlih izbora - postavljanje uvjeta i rokova.

U Mostu su pomno pratili sve što se događa na političkoj sceni i o tome nisu rekli niti riječi.

Kao što su i najavili silenzio stampa trajat će dok jedna od dvije najveće političke opcije ne prihvate njihove uvjete. Njihovi uvjeti su izglasavanje sedam zakona u Hrvatskom saboru i to prije nego što se sastavi vlada.

Od trenutka kada je Božo Petrov to najavio, do sada, mnogo toga se promijenilo. SDP se praktički sam eliminirao iz te utakmice, a samim time oslabio pregovaračku poziciju Mosta. U političkim kuloarima već se počelo nagađati o tome koja bi od preostalih parlamentarnih stranaka ili njihovih članova mogla dati potporu Andreju Plenkoviću za sastavljanje nove vlade. Spominju se čak i neke stranke iz Narodne koalicije.

Ono o čemu se trenutno spekulira je može li HDZ za sastavljanje Vlade zaobići Most. Rok koji su iz Mosta zadali dvjema najvećim strankama traje do petka.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se