Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Dnevnika Nove TV

HDZ-ovi birači smatraju da Karamarko može ujediniti desni centar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo drugi dio istraživanja Dnevnika Nove TV o raspoloženju birača HDZ-a prije nedjeljnog izbora novog šefa stranke.

Novog predsjednika HDZ-a ne očekuje samo razdoblje čišćenja stranke, već i dokazivanje na oporbenoj sceni. HDZ, želi li doći na vlast, morat će okupiti stranke desnog centra.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Razgovori se nastavljaju Plenković: "Već sada imamo 76 ruku. Grbin je treći predsjednik SDP-a kojeg šaljem u penziju"

HDZ-ovi birači koji su glasovali za tu stranku smatraju kako stranke desnog centra može okupiti Tomislav Karamarko s 52 posto. No, odmah iza njega je Jadranka Kosor s potporom 47 posto HDZ-ovih birača. Potom Milan Kujundžić koji uživa potporu 43 posto birača svoje stranke, a zatim Domagoj Milošević s 39 posto i Darko Milinović s 38 posto.

Za Karamarka obrazovani, za Kosor s osnovnom školom

Tomislav Karamarko među biračima svoje stranke uživa veću potporu onih iznad 60 godina gdje ga podupire 60 posto, ali i među visokoobrazovanima gdje uživa potporu 68 posto birača HDZ-a.

Jadranka Kosor veću potporu ima kod onih s osnovnom školom, gdje je podupire 54 posto i među starijim biračima svoje stranke iznad 60 godina, gdje je podupire također 54 posto birača.

Svaki drugi birač HDZ-a mlađi od 30 godina podupire Milana Kujundžića kao osobu koja može ujediniti oporbu, a 56 posto visokoobrazovanih birača dijeli isto mišljenje o tom kandidatu.

54 posto visokoobrazovanih birača HDZ-a podupire Domagoja Miloševića kao i 47 posto mlađih od 30 godina.

Darko Milinović uživa malo veću potporu među ženama koje su glasovale za HDZ, podupire ga njih 43 posto, ali i među mlađima od 30 godina s potporom od 55 posto.

Karamarko i Kosor u mrtvoj utrci

A pitajući birače HDZ-a tko bi mogao pobijediti, onda se vidi kako je tu prava mrtva utrka između Tomislava Karamarka i Jadranke Kosor. Za Tomislava Karamarka je 48, a Jadranku Kosor 46 posto birača HDZ-a. Potom slijedi Domagoj Milošević za kojeg 38 posto birača HDZ-a misli da može pobijediti Zorana Milanovića, a na kraju 34 posto birača HDZ-a vjeruje u pobjedu Milana Kujundžića i Darka Milinovića nad Milanovićem.

Uz Karamarko muškarci, uz Kosor žene

Tomislava Karamarka više podupiru visokoobrazovani, njih 66 posto, ali i muški birači HDZ-a s 56 posto.

Jadranka Kosor kod svojim birača uživa veću potporu među populacijom od 45 od 60 godina i to s 49 posto, ali i među ženama s potporom od 48 posto.

Domagoj Milošević ima iznadprosječnu potporu među biračima od 30 do 44 godine s 47 posto, ali i među visokoobrazovanim biračima s 41 posto.

Darko Milinović ima veću potporu među muškim biračima HDZ-a s 39 posto, ali i biračima te stranke od 45 od 60 godina života i to s 37 posto.

Milan Kujundžić ima potporu među starijim biračima HDZ-a, onih iznad 60 godina i to s 43 posto, ali i među visokoobrazovanim biračima HDZ-a s potporom od 43 posto.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene