Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima i toga

Tko bi rekao: Hrvatska je po nečemu ipak među najrazvijenijima u svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema UNICEF-ovom izvješću, Hrvatska je među najrazvijenijim zemljama po kvaliteti života djece.

Vrlo dobri osnovni indikatori kvalitete života djece svrstavaju Hrvatsku među najrazvijenije zemlje svijeta, po stopi smrtnosti djece mlađe od pet godina nalazi se na 161. mjestu od ukupno 194, a po indikatorima poput pristupa čistoj vodi, sanitarnim uvjetima, cijepljenju, tehnološkoj opremljenosti, pismenosti Hrvatska je napredna zemlja, pokazuje UNICEF-ovo izvješće o stanju djece u svijetu za 2014..

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Za djecu u Gazi nema djetinjstva - 6 Pakao u pojasu Gaze Za njih nema djetinjstva: Čupaju si kosu, grebu se do krvi, imaju napadaje panike i rane znakove PTSP-a, prestravljena su

'No, riječ je o prosjecima koji ne odražavaju stanje ranjivih skupina djece - one koja odrastaju u institucijama, djece s teškoćama u razvoju, djece romske nacionalne manjine, djece koja žive u manjim i izoliranim mjestima te djece koja odrastaju u riziku od siromaštva', istaknula je na današnjem predstavljanju Izvješća nova predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić.

Prema procjenama navedenim u Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma 2013.-2020., oko 70 posto romske djece ne završava osnovnu školu, a obrazovanje za većinu romske djece traje u prosjeku tek 4,5 godine.

Podaci Državnog zavoda za statistiku iz 2011., govore da 21 posto djece u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva.

Na Markovu Trgu prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju i djece s invaliditetom

Iako UNICEF-ovo izvješće u svojem 30. izdanju pokazuje da je postignut velik napredak u preživljavanju djece u svijetu u odnosu na 1970. godinu, kad više od 17 milijuna djece nije doživjelo svoj peti rođendan, činjenica je da i danas 18.000 djece svakoga dana umire prije navršenog petog rođendana, i to najčešće od uzroka koji se mogu spriječiti.

Za usporedbu, 2012. život je izgubilo 6.6 milijuna djece mlađe od pet godina, kazala je Otmačić.

Zaostajanje u razvoju, uzrokovano pothranjenošću u ranoj dobi, u odnosu na 1990. godinu smanjeno je za 37 posto.

Također, povećao se broj djece upisane u osnovnu školu, čak i u najnerazvijenijim zemljama - danas 81 posto djece ide u školu dok je prije 14 godina pravo na obrazovanje bilo oduzeto čak polovici sve djece u nerazvijenim zemljama, najviše u Africi i Aziji.

Ipak, 57 milijuna djece trenutno je uskraćeno za pravo na osnovnoškolsko obrazovanje.

Gotovo 1,9 milijardi ljudi dobilo je od 1990. godine pristup poboljšanim sanitarnim uvjetima, a 2,1 milijarda i pitkoj vodi, no unatoč tome, svakoga dana oko 1400 djece umire od bolesti povezanih s dijarejom zbog konzumacije zagađene vode te loših sanitarnih i higijenskih uvjeta.

'Zabrinjavajući su podaci da je čak 15 posto djece u svijetu uključeno u dječji rad, što znači da su narušena njihova prava na zaštitu od ekonomskog iskorištavanja i prava na učenje i igru', istaknula je Otmačić. Čak 11 posto djevojčica je prisiljeno na udaju prije navršene 15. godine, što ugrožava njihovo pravo na zdravlje, obrazovanje i zaštitu.

Podaci upozoravaju na goleme nejednakosti zbog kojih djetetove životne šanse uvelike ovise o tome je li rođeno u siromašnoj ili u bogatoj zemlji, živi li u urbanoj ili u ruralnoj sredini, o ekonomskom statusu njegove obitelji te spolu.

'Za Hrvatsku ovo još jedan podsjetnik da trebamo još puno toga učiniti kako bi svako dijete u Hrvatskoj dobilo priliku ostvariti svoje potencijale“, poručila je Otmačić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene