Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregeld

Tko je piton, a tko kokoš?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Probleme s avionima ili helikopterima imali su ovoga tjedna premijer Milanović, hrvatska vojska, Carl Bildt i zračna luka u Barceloni.

Prijevozno sredstvo tjedna je svakako avion! U ponedjeljak se zamalo sudarila dva u Barceloni. Pa se jednom od hrvatskih MIG-ova ugasio motor za probnog leta na 13 tisuća metara visine. Milanovićev put helikopterom u Osijek spriječilo nevrijeme. Carl Bildt krenuo u Dubrovnik, prije toga neplanirano sletio u Split i Zagreb.

Pročitajte i ovo Piton Nevjerojatno što je učinio Stravična borba za život motociklista s ogromnom zmijom: "Ugrizla me za ruku pa počela gnječiti..." Matej Tolić sa zmijama - 3 Kućni ljubimci FOTO Matej živi u kući s 33 zmije: "Do sad su me ugrizle tri puta"

Sve je završilo sretno. Jedino, kad vidimo nadmene tweetove švedskog ministra vanjskih poslova koji se ponaša kao da je došao u neku koloniju, šteta što nije obišao barem još Zadar i Pulu. Ima u nas aerodroma.

Promijenio ploču: 'Nisam iznenađen onim što mi se dogodilo'

Apsolutni hrvatski prvak verbalnih autogolova, premijer Zoran Milanović, i ovoga tjedna je lakoćom obranio tu titulu. Prilikom novog posjeta poplavljenim područjima nije spominjao puknutu cijev u stanu, ali se opet spotaknuo o vlastitu misao.

''Sreća da su nastradali Gunja i Rajevo selo, mislim, sreća u nesreći'', rekao je Milanović. Milanovićev harakiri stil komuniciranja zarazno se širi Vladinim uredima. Pa je tako na službenom twitteru osvanula poruka "NEDA MI SE", k tomu i neispravno napisana. Što je najgore, taj "Neda mi se" je toliko bolno karakterističan za Milanovićevu ekipu, da je zapravo najneugodniji gaf koji im se mogao dogoditi. I izazvao je lavinu reakcija.

Vladi ostavljamo da utvrdi kako je do propusta došlo. Ako im se da.

Vlada uoči sjednice objavila na Twitteru: 'Ne da mi se'. Raditi?

Ipak, rekordnu interakciju na društvenim mrežama nije izazvao "Neda mi se" slučaj, nego njemačko razbijanje Brazila u polufinalu svjetskog prvenstva. Milijuni reakcija istodobno su odaslani iz svih kutaka svijeta. 580 tisuća tweetova unutar rekordne minute. S nogometne strane bila je to čista povijest, utakmica koju će svijet, a posebno Brazil, imati u živom sjećanju cijelo stoljeće. Povijesni "fail" protiv Urugvaja 1950. pao je u drugi plan, ovo će se pamtiti generacijama. U finalu su zemlje dvojice živućih papa... koji će se večeras više radovati?

Do radosti nije stanovnicima poplavom opustošenih područja. Pomoć i sanacija stižu sporo, presporo za umorne živce napaćenih ljudi. Jedan Gunjanac nije izdržao, počinio je stravično samoubojstvo. Hrvatska je u poplavama pokazala veliko srce, ali ta se priča mora nastaviti. Ljudi su bez krova nad glavom, bez novca i imovine. Pokušava im se pomoći, distribuira se novac, usvojen je akcijski plan... ali treba još više i svakako - brže. Svakoga dana mjerodavni moraju uklanjati zapreke, ubrzavati sustav i tu ne smije biti isprike.

Devetnaest je godina od Srebrenice... neke su kosti tek ove godine našle mir, za nekima se još traga.

Srebrenica: Pokopano 175 žrtava uz poruku da se genocid nikad ne zaboravi

Pokolj u Srebrenici kao vječna opomena i sjećanje. I kada se svake godine neizreciva bol može gotovo opipati, kako objasniti um ili bezum nekoga tko postavlja plakate u Mladićevu čast i tako slavi organizatore pokolja? Je li moguće da ovo nije dovoljno za otrežnjenje?

A svijet hita u novi rat. Na trusnom Bliskom istoku, Izrael i Hamas izmjenjuju optužbe, ali i projektile. Kao i obično, ginu nevini pijuni u velikim ratnim partijama. Međunarodne institucije pozivaju na mir, ali uz buku topova, slabo se čuju riječi razuma.

Piton u bolnici

Najzanimljiviji dio priče o pitonu u bolnici jest saznanje da vam hrvatski zakoni dopuštaju kod kuće držati opasnu zmiju, čak i do tri metra. Sustav je takav da nema sustava i rijetko će netko kontrolirati koliko je gmaz narastao. Ali ako imate kokoš, platit ćete kaznu. Jer kokoši nije mjesto u zgradi, a pitonu ili iguani, kao, jest?

Uzgred, kad smo već kod egzotičnih životinja, počelo je suđenje Josipu Vrbiću, policajcu koji je fotografirao i javnosti omogućio da vidi blago cara Nadana. Njega efikasni sustav progoni i tuži jer je zloporabio položaj i ovlasti.

A tko će progoniti članove saborskog Odbora za unutarnju politiku koji su sto puta više zlorabili položaj i provjeravali prate li se i prisluškuju telefoni političkih suparnika?

Oni koji bi trebali jamčiti da mali čovjek ne završi u raljama nepravedne represije, iskoristili su svoj položaj za sitne interese i trajno diskreditirali i Odbor i Sabor i sustav. I neće se dogoditi ništa, jer oni su pitoni, a Vrbić je kokoš, pa se zakoni primjenjuju samo na njega.

I vjerojatno ste i ovoga tjedna nekada rekli, toga ima samo kod nas... kad se tako kaže obično se misli na nešto loše, ali ne mora biti. Vilenjaci i Vukodlaci igraju vaterpolo usred Modrog jezera kraj Imotskog. Vaterpolo u kraškom biseru... e, toga ima samo kod nas.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene