Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled

Amerikanci dobili na lutriji, Hrvati ne mogu ni - Vladu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na događaje o kojima se pričalo protekli tjedan podsjeća Ivana Pezo Moskaljov.

Vrtoglavih milijardu i 600 milijuna dolara - usrećit će trojicu Amerikanaca. Kako i ne bi kad dijele najveći jackpot u povijesti američke lutrije.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize" Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Propast tvrtki, dugovi veledrogerijama, prisjećanje na žene žrtve nasilja – Sve je to u tjednu za nama zasjenila afera JANAF

Da bi takav zgoditak dobro došao i Hrvatskoj - zna i budući premijer, koji se već družio s financijskom elitom. Bankarima i kreditorima, kojima Hrvatska najviše duguje. I u austrijskom im Kitzbuhelu predstavio reforme.

Dok on, kao i mnoge vlade prije njega, sve polažu u državnu imovinu koja propada, iz MOST-a stiže već odbačeni recept. Ideja o posezanju za novcem, koji građani uplaćuju u drugi mirovinski stup. I prebacivanje u prvi kojim upravlja država.

A nekoliko dana prije saborske sjednice još ne znamo tko su ministri koji će sjediti u Oreškovićevoj vladi. Razgovori traju, imena se čuvaju u tajnosti. 'Imam svoj veto i ako mislim da ta osoba nije prava vrlo jasno ću komunicirati moj stav', kazao je Orešković.

I premijer u odlasku već je podvukao crtu. I oprostio se od vlasti. 'Zatekli smo zrakoplov s praznim kokpitom izvan kontrole, život putnika nije bio ugrožen, ali je bilo turbulentno i nesigurno... On je sada na krstarećoj visini', kazao je Milanović.

Milanović iz Vlade, Karamarko u 'Kockicu' - nekadašnje sjedište Saveza komunista. 'Ima tamo dosta ovih koji su prije '90-ih bili aktivni i vuče ih kao magnet srce u 'kockicu', mene recimo ne', komentirao je SDP-ov Gordan Maras.

Prikladna ili ne, ideja je to šefa HDZ-a. Zgradu Vlade nudi predsjednici, koja je svoj ured opet privremeno preselila i to u Vukovar. No, na njezino obećanje o preseljenju s Pantovčaka javnost nije zaboravila. 'Meni je drago da je gospodin Karamarko predložio Banske dvore. To je uostalom i izvorno sjedište Ureda predsjednika', kazala je predsjednica.

Tek je izgubio državu, a Zoran Milanović bori se i za SDP. Zlatko Komadina prvi je bacio karte na stol, objavio protukandidaturu i najavio da će, pobijedi li, vratiti izbačene SDP-ovce. 'Ako naš premijer može biti iz Kanade valjda i predsjednik SDP-a može biti iz Rijeke', kazao je Komadina.

'Ono što želim je SDP vratiti na vlast što prije moguće. Od SDP-a učiniti još jaču stranku. Stranku koje će se HDZ politički, naglašavam, politički bojati', poručio je pak Milanović.

Afera o prisluškivanju Bože Petrova i službeno se pokazala - izmišljenom. USKOK je zaključio da čelnik MOST-a, nije bio žrtva represivnog aparata. Nikola Grmoja, koji je prokazao vrh policije - i dalje sumnjičav, a zbog svega izrečenog - Ranko Ostojić ga tuži! 'Ne moram svoju čast ovjeriti kod javnog bilježnika. To je situacija u kojoj te netko javno sramoti, bez dokaza optužuje...', kazao je Ostojić.

Priča ovdje ne staje. Sve će ispitati i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost, na čijem čelu HDZ-ovci ne žele Ostojića. Misle da ne bi bio objektivan. 'Pokazuje visok stupanj nervoze i blagu neuračunljivost. Ne može voditi niti taj odbor niti bilo što drugo', mišljenja je HDZ-ov Gordan Jandroković.

'Nisam kriminalac, nisam počinio to što mi se stavlja na teret, ponosan sam na svoja dva mandata!', rezolutan je pak, Ivo Sanader braneći se u slučaju Planinska - u kojem ga terete da je uzeo milijunsku proviziju od prodaje ove zgrade, Sanader je napao nekad bliske suradnike. Kao glavne krivce za svoj progon optužio Mladena Bajića i Jadranku Kosor. Pa bivša premijerka razmišlja i o tužbi za klevetu.

Milan Bandić se pak, upisao u rubriku 'vjerovali ili ne' . Svojim je zaposlenicima podijelio antikoruptivni džepni vodič. Zdravko Mamić ostaje bez 7 milijuna kuna. Žalba Dinamova čelnika je odbijena. Jamčevina ponuđena za izlazak iz Remetinca - ide u proračun.

A žele li klincima priuštiti tortu s Disneyevim likovima roditelji će je, čini se, morati napraviti sami. Ili naručiti preko onog tko ima licencu. Jer hrvatskim je slastičarima zabranjeno raditi slastice s popularnim Disneyevim likovima. U suprotnom će skupo platiti naknadu za autorsko pravo.

Terorizam je ozbiljno uzdrmao turističke destinacije. Sirijski bombaš samoubojica posijao je paniku na ulicama Istanbula. Raznijevši se zadao je težak udarac turističkoj velesili. ISIL je preuzeo odgovornost za niz bombaških napada u Jakarti, glavnom indonezijskom gradu. Na meti terorista i hotel u Burkini Faso.

Šaljete li privatne poruke na poslu ubuduće ćete pripaziti, jer vas poslodavac može nadzirati i dati vam otkaz. Povijesna presuda suda za ljudska prava koju je dobio jedan Rumunj - morat će se poštivati i u Hrvatskoj.

Luka Modrić među 11-oricom najboljih nogometaša na svijetu! Bio je ovo njegov tjedan, ali i godina koju je odigrao sjajno. Izabran je u FIFA-inu momčad godine.

Glazbenik impresivne karijere. Čovjek s tisuću lica, umjetničkih imena i stilova. Umro je David Bowie. Sad znamo da ga je vlastita smrt nadahnula i za novi album, njegovo posljednje djelo. Generacije su odrastale na glazbi koju je stvorio. I ne samo kao nemirni kreativac...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene