Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Tjedni pregled Ivane Pezo Moskaljov

Ministar - 'I meni je nenormalno da moram zvati: Nemojte dečki kositi kad je špica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolona bez kraja i sati čekanja! Živcirao se - tko god se vraćao s juga.

Zbog kaosa koje su izazvali radovi s premještanjem starih šahtov ministar bi otpuštao u HAC-ONCu. No, drugi baš njega smatraju - krivcem. 'Vjerujte mi da sam tim više frustriran nego vi. Jer, meni je isto malo nenormalno da ih moram zvati: Nemojte dečki kositi kad je špica, kad idete iz Zadra i puše bura...', rekao je Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa i infrastrukture.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Barbara Golja tjedni pregled Dan žena, predizborne prepirke i Veliki brat: Teme tjedna donosi Barbara Golja Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Propast tvrtki, dugovi veledrogerijama, prisjećanje na žene žrtve nasilja – Sve je to u tjednu za nama zasjenila afera JANAF

'Kad je Vlada odlučila da od koncesije neće biti ništa - krenulo se u obnavljanje šahtova', komentirao je Mijat Stanić, iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Skandal na autocestama: Čekaju nas gužve jer su krivo postavili šahtove

Ekspresan potez iz Banskih dvora. Saboru su predložili smjenu šefova Agencije za zaštitu osobnih podataka, koji nisu htjeli da u imovinskim karticama dužnosnika - piše baš sve. Da se zna imaju li djece, jesu li u braku i koliko zaduženi. Pa su ono što donedavno nije bilo sporno, odlučili zabraniti.

'Imovinska kartica gubi svoju moć, gubi svoju snagu kao sredstvo u borbi protiv korupcije', kaže Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa. Da nije bilo 'brisanja' s interneta, tko zna bi li javnost doznala i za povlaštene stambene kredite, koji su odobravani zaposlenicima HBOR-a.

Na pitanje je li razlog za micanje kredit u HBOR-u, Dubravka Dolenc, razriješena zamjenica Agencije, kaže: 'Naravno da nije, pa to bi bilo samoubojstvo.' Pa to sada u Vladi ispravljaju. 'To su ti kosturi iz ormara i ja to ne podržavam', rekao je Boris Lalovac, ministar financija.

Tjedan na izmaku donio je optimistične europske prognoze! Izlazimo iz recesije. Bruxselles vidi bolje dane za domaće gospodarstvo i rast BDP-a. Doduše, za skromnih 0,3 %. 'Bilo koja Vlada koja dođe na vlast neće imati izbora, u ovom slučaju bi se poduzele strukturne reforme, smanjili troškovi u zdravstvenom, mirovinskom sustavu', rekao je Josip Budimir, ekonomski strateg HDZ-ove koalicije.

Napokon prvi obrisi HDZ-ova gospodarskog programa oko kojeg su se vladajući zakačili s oporbom. 'HDZ i Karamarko žele da samo bogati imaju pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu!', rekao je Gordan Maras, potpredsjednik SDP-a.

Nimalo državnički, i proslava Oluje postala je predmetom političkog prepucavanja Banskih dvora i Pantovčaka. 'Za mimohode uvijek ima vremena', kaže predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica više ne dijeli želju Vlade da uz proslavu u Kninu imamo i vojnu paradu u glavnom gradu. Baš kao i HDZ, za mimohod ne želi čuti. Nema ni zajedničkog stava o tome tko može zapovjediti vojsci.

'Donio sam nekoliko stotina odluka i zadnja je bila oko organizacije Bljeska. Sve drugačije bi bilo kršenje zakona i Ustava, a to ne želimo ni ona ni ja', rekao Ante Kotromanović, ministar obrane.

A vojnu moć demonstrira Rusija. Dan pobjede nad fašizmom bio je prilika da Vladimir Putin pokaže najnovije vojne igračke. No, na Crvenom trgu ipak je bio usamljen. Zbog ruskog uplitanja u Ukrajini ignorirali su ga zapadni lideri i svi koji su slavili kraj Drugog svjetskog rata.

Partizanske pjesme i Titova bista dočekale su predsjednicu u Istri. Razišla se s antifašistima. Htjela im je biti pokroviteljica, ali su je - odbili. A zagovornicima podjela - poruka. 'Ili si za demokraciju ili za totalitarizam! Ona se opredijelila za snage koje vodi Karamarko, a tamo su oni koji nam prijete Kevinim jamama', kaže Ivan Fumić, potpredsjednik SABAH-a.

Novi obračun unutar podzemlja! Tko je naručio i organizirao ubojstvo Vinka Žuljevića Klice u klasičnoj zasjedi i s kojim motivom - pitanja su na koja policija traži odgovor. Iako su znali za njegove poslove Klica, očito, nije bio pod budnim okom obavještajaca.

'Policija i istražitelji stoje na tezi da savršenog ubojstva nema', kazao je Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije. No, većinu ubojstva s mafijaških predznakom, još nisu riješili.

Da je biznis sa smećem itekako unosan otkriva i najnovija USKOK-ova istraga. Navodno mutni poslovi s nabavom kanti i vozila za otpad penju se i do 75 milijuna kuna. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kaže da nije znao. Za okoliš nije brinula ni tvrtka kojoj je to zadaća. Bačve s opasnim otpadom ilegalno su odlagali u karlovačkim šumama. Osumnjičenicima prijete rigorozne kazne.

Uzbudljiv politički tjedan na Otoku! David Cameron ostaje britanski premijer. Konzervativci su pomeli opoziciju. Sada ih čeka ispunjenje političkog obećanja - referendum o članstvu u EU.

Cijeli svijet za isti cilj - kako bi pomogli onima s teškim oštećenjima leđne moždine. Trčali su za one koji to ne mogu i tako postali dio humanitarne priče. I Hrvatska je pokazala veliku volju. U utrci u kojoj svatko pobjeđuje - svojim sudjelovanjem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene