Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Hrvatska svakodnevica: Od "Stayin' Alive" do "otvor' ženo kapiju..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Petrović za Dnevnik Nove TV komentira događaje koji su obilježili tjedan iza nas.

"Znate koju je pjesmu najbolje tada vrtiti u glavi dok radite masažu srca? Stayin' alive", otkrila nam je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održavši novinarima kratak tečaj Prve pomoći.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Burni dani Pregled tjedna Ivane Petrović: Događaja svake vrste stvarno nije manjkalo Pregled tjedna - Ivana Petrović Ivana Petrović Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

U NATO drillu pjevaju Stayin' alive iliti "ostati živ" - kaže predsjednica, ali bogme mogla bi to postati i onako jedna neformalna himna jednog dijela građana Hrvatske. Afera HAVC, kao i mnoge druge, govore da se lova dila u jednom te istom krugu ljudi - od kulture do gospodarstva i politike. Sve je to jedan te isti tip škvadre. Koja kad se dogodi gužva - obično ništa ne zna. Jer oni su slobodumni, urbani, bez smisla za novac i eto, ne znaju kako se to baš sve raspoređuje. A navikli su dobivati par milijuna, a ne iskoračiti na tržište s golim vlastitim radom i kvalitetom.

Svi drugi, od intelektualaca do radništva, koji ne pripadaju toj kasti bilo interesno bilo ideološki, mogu pjevati Stayin' alive. Uskoro nam odnosi zaposlenih, nezaposlenih i umirovljenika postaju čisti Bee Gees. Zaposlenih ima jednako koliko i nezaposlenih i umirovljenih i pitanje je do kada će taj omjer držati vodu, do kada će zaposleni moći to izdržati. I uvijek se vraćamo na jedno te isto. Hrvatska može prodisati samo uz snažan, neovisan i pročišćen sustav kaznenog progona. I ostalih službi koji taj sustav opslužuju. Afera dnevnice dobila je prvu fazu epiloga. Iz javnog i parlamentarnog pogovora preselila se u sferu kaznenog progona. Pritvoren je Tomislav Saucha, saborski zastupnik i bivši predstojnik Milanovićeva ureda. Snimak njegova dragovoljnog odlaska u DORH niz ulicu u s torbom - neodoljivo podsjeća na jednoga koji je niz ulicu bježao s torbom. Ono važno je da ti prezime počinje na - S.

Tomislav Saucha se sumnjiči da je pronevjerio onih 300.000 kuna ispisanih na fol dnevnice savjetnika Budaka i Goldsteina. Kako, zašto, zbog čega ili za koga još se ne zna, ali se špekulira s osobnim problemima. Iako su Ured premijera i Ured predstojnika ureda financijski odvojeni, Milanovićeva velika greška je što nije smijenio Sauchu, jer je morao znati za njegov karakter, probleme i sklonosti. I od toga se ne može amnestirati. Druga pak stvar je nalaz revizije. Kad revizija uoči nepravilnosti, to u kaznenom smislu ne mora značiti ništa. Ali treba provjeriti. Zbog čega se revizija ograničila samo na 2015. i Sauchu? Zašto se Ured za reviziju nije vratio na prethodne godine? DORH, neslužbeno se doznaje, je. I utvrdio je da se tako radilo od 2012. pa sve do polovine prošle godine. Saucha je u pritvoru po osnovi utjecaja na svjedoke.

"Ako varate, morate snositi posljedice. A iz svega je očito da je ministar varao. Pozivam Vas, premijeru, da budete reformator, a ne falsifikator", kazao je Davor Bernardić o "slučaju Barišić"

I tako je oporba dan uoči Sauchina uhićenja svojim poštenjem "krečila" Pavu Barišića. S milijun fraza bez misli. Bez ikakve pretenzije da bi mi kvalificirali "slučaj Barišić", jer za znanstvenu problematiku treba imati ekspertna znanja - valja navesti činjenicu pravosuđa čija je literatura sve pravne dileme riješila prije 200 i više godina. Njemačkog. Bivši predsjednik Christian Wulff je pod pritiskom njemačkih medija prije nekoliko godina podnio ostavku. Slučaj sličan Barišićevom - nije naveo fusnotu, pa mu se doktorat smatrao plagijatom. Pretprošle godine njemački sud ga je oslobodio krimena utvrdivši da je bila riječ o pogrešci, a ne plagiranom znanstvenom radu. Prema tome - polako. To se prije svega odnosi na Most koji je pri glasovanju bio suzdržan. I za kojeg više ne znamo je li u Vladi ili u oporbi. A nemaju ekspertnih znanja ni o čemu, već diskutiraju antisistemski i kako naiđe ili kako im netko nešto došapne. Bilo da je riječ o znanosti, kulturi ili diplomaciji. Njihov čelnik i predsjednik Sabora Božo Petrov bio je u BiH. I ondje je Denis Zvizdić zlonamjerno interperetirao nešto što Petrov nije rekao. Kako bi iskompromitirao ne Petrova, već Hrvatsku. A predsjednik Sabora nije rekao ništa posebno ili epohalno doli već milijun puta izrečenu frazu.

"Mi smo bili spremni kupiti kontrolni paket hrvatskih dionica MOL-a u Ini. Ali sada je to stvar koju će rješavati hrvatska i mađarska vlada. Ako nam se oni obrate, mi smo spremni razmotriti taj prijedlog", kazao je Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u RH.

Jedan od događaja tjedna je presica ruskog veleposlanika, prpošnog i proaktivnog Azimova. Koji se u nekoj poluvojnoj uniformi stalno o nečemu očituje. U Americi Donny the President tvita li ga tvita. Okomio se na shopping centar koji je iz prodaje izbacio modnu kolekciju njegove kćeri Ivanke. I dionice im odmah pale. U EU-u ne žele njegova veleposlanika. Bruxelles, umjesto da gleda svoja posla, glumi Donnyjeva psihoprofilera. Umjesto da planira summit EU-SAD, Bruxelles se bavi - parolaškom politikom.

U tjednu koji je za nama slavio se blagdan blaženog, uskoro i svetog kardinala Alojzija Stepinca, jedine osobe u bližoj hrvatskoj povijesti koja je za sebe mogla reći ''moja savjest je čista''. Tjedan su obilježile i mnoge etno-priredbe, pa tako doznasmo da će lički škripavac nakon krumpira pod zaštitu Europske unije. Lika će tako postati naša glavna EU miljenica. A i šokačko sijelo je stiglo u Zagreb. Ne s bećarcem, da ne bi bilo uvrijeđenih cvilidreta, već s onom svima dragom "Otvor' ženo kapiju man' se očenaša..". 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene