Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav tjedan...

'Svijet je spreman za 22. stoljeće, a mi smo na početku 19. stoljeća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualnosti hrvatske političke i društvene scene koje su obilježile protekli tjedan komentirala je Ivana Petrović.

Predstvaljen je novi model robi-robota, kombinacija robota i mobilnog telefona koji misli pamti, ma čuda čini. Niti robot može imat ljudsko srce niti robohon može mislit za nas. Mogu nam tek poslužit kao obrazac, kao usporedba gdje smo mi, idejno, u odnosu na robija i njegove izumitelje koji već grabe u 22. stoljeće.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović najvažniji događaji Strah od terorističkih napada, prosvjed svinjogojaca, ostavka šefa HEP-a i Jakuševac obilježili su tjedan Pregled tjedna - Ivana Petrović Najbitnije informacije Pregled tjedna: Najvažnije događaje u posljednjih sedam dana donosi Ivana Petrović

Mi smo na početku 19. stoljeća. U nas Anto Kovačević, član predsjedništva pravaške stranke Ante Starčević preporučuje Milanoviću, Pusićki i Pupovcu da s mosta skoče u Savu. U nas se stvara novo novo jednoumlje, u nas se glumi, u nas se ne zna gdje je naš novac. U nas je izrsnost anatema, a osrednjost poželjna, na svim razinama. I to je stoga što u zemlji u kojoj 80 posto plaća ovisi o državi, svatko sebe pozicionira prema kriteriju vlastite koristi, a ne prema nekom demokratskom sustavu vrijednosti ili prema stvarnosti. I to stvara kaos. Što je zapravo i ključna poruka kreditne agencije Moody's.

Moody's je za razliku od Stanadard and Poursa ili Fitcha, hrvatski rejting dosad ocjenjvao uvijek za stupanj bolje. Ovoga puta to nije tako. Ocjene kreditnih agencija su uvijek strateška oruđa i sadrže političku poruku koju pametne politike razumiju na pravi način. A bogme i pametna društva. Naše premreženo najradikalnijim oblicima oportunizma svake vrste - neće.

Novo je da Petrov traži predstojnika ureda. Za što predstojinika? Što će njemu predstojnik ili Karamarku, što će predstojnik kao i pet savjetnika. U Hrvatskoj kao da doista postoji tripartitna vlast u kojoj svi glume premijere. Takav je dojam. I on mnogo govori. Zato stvarni premijer, Tihomir Orešković sve više očito radi tampon zonu izumeđu sebe i ostalih.

Za integracijskog šefa im je svima stavio Jakšu Puljiza, donedavno Grčićeva pomočnika. Za savjetnike je uzeo dvojicu iz tima Ive Josipovića, a za ministra branitelja traži više kandidata. Samo nikako da pita s kojim se i čijim legitimitetom po tom ministarstvu još šuljaju crnojini savjetnici. I uglavnom brčkaju po dokumentima. Jeli ih premijer za to ovlastio?

Što je još obilježilo protekli tjedan, pogledajte u VIDEU.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene