Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička kriza

Tisuće Kanađana na ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća Kanađana, onih koji žele i onih koji ne žele koaliciju oporbe, čiji je cilj otjerati s vlasti manjinsku konzervativnu vladu premijera Stephena Harpera, odvojeno je prosvjedovalo u nekoliko kanadskih gradova, nakon jednotjedne krize u Ottawi.

Konzervativni premijer u četvrtak je suspendirao rad parlamenta dok njegova vlada ne donese odluku o državnom proračunu, što bi se trebalo realizirati 27. siječnja 2009.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Financijska kriza Kanada: Suspendiran parlament Slika nije dostupna Izbjegao glasanje o nepovjerenju Kanadski premijer suspendirao parlament

Liberali i Novi demokrati, uz potpisanu potporu 'separatističke' stranke (Bloc Quebecois) postigli su sporazum kako bi porazili Harpera u glasovanju o povjerenju vladi i formirali koalicijsku vladu. Ako oporba dođe na vlasti premijer će postati vođa Liberala Stephane Dion. Kanadske oporbene stranke dogovorile su 1. prosinca sklapanje koalicije i rušenje manjinske konzervativne vlade, jer smatraju da ona nije uspjela obuzdati posljedice globalne financijske krize. 

>> Kanadski premijer suspendirao parlament

Najviše demonstranata okupilo se u Calgaryju, gdje prevladavaju konzervativci. Oko 2.500 osoba osudilo je namjeru koalicije da sruši vladu, a u Torontu je Stephanea Diona došlo poduprijeti oko 2.500 njegovih simpatizera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene