Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tisuće hodočasnika u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajedničkom molitvom mladih, koji su smješteni u 165 župa Zagrebačke nadbiskupije, večeras na Zagrebačkom velesajmu počinje 29. europski susret mladih, organiziran u duhu Taizea.

Na susret, koji se održava do 1. siječnja, već je stiglo oko 70 posto sudionika, a očekuje ih se oko 40 tisuća iz svih europskih zemalja. 

Pročitajte i ovo sugovornica Marija Svi se vratili VIDEO Hrvatski državljani koji su otišli iz Tel Aviva sletjeli u Ljubljanu: "U prvi tren bilo je sjećanje na Hrvatsku i ono što se kod nas dogodilo u Domovinskom ratu" Slika nije dostupna 29. europski susret mladih

Mladi su smješteni po obiteljima u zagrebačkim župama, u Velikoj Gorici, Sisku, Mariji Bistrici, Karlovcu, Ivanić Gradu i Zaboku.

Tema ovogodišnjeg susreta je 'Hodočašće povjerenja na Zemlji', a održava se u ekumenskom duhu redovničke zajednice Taizea koju je u istoimenom mjestu u Francuskoj osnovao brat Roger 1944. godine.

Glavno središte okupljanja mladih je prostor Zagrebačkog velesajma, dok će se tematske radionice održavati po crkvama, muzejima i džamijama.

Taize ima 100 članova, a u Zagrebu ih na susretu sudjeluje 68, izvijestili su organizatori.

Tijekom susreta mladi hodočasnici, katolici, protestanti,
pravoslavci, i po prvi put u Zagrebu pripadnici islamske
vjeroispovijesti, bit će nazočni misnim slavljima i molitvama u župama u kojima su smješteni, zatim će sudjelovati u molitvenim i meditacijskim radionicama, čitanju Biblije i poruke iz Taizea sadašnjeg priora Aloisa.

Susret će biti prilika da mladi vjernici različitih konfesija u duhu Taizea razgovaraju o vjerskim temama, o Bogu i poštivanju čovjeka te suvremenim zbivanjima u svijetu i njihovim utjecajima na duhovni život mladih.

Mlade će sutra navečer na Zagrebačkom velesajmu s predstavnicima drugih vjerskih zajednica pozdraviti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Kardinal će 31. prosinca u zagrebačkoj katedrali predvoditi
euharistijsko slavlje zajedno s braćom iz zajednice Taizea, što će izravno prenositi Eurovizija, najavili su organizatori susreta.

Do sada je na Europski susret mladih u Zagreb stiglo osam tisuća Poljaka, 1500 Nijemaca, 2000 Talijana, 1300 Rumunja, 1700 Francuza, 1000 Ukrajinaca, 500 Portugalaca, 800 Litvanaca, 600 Mađara, 400 Španjolaca, te njih 400 iz Bosne i Hercegovine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene