Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mogu u prostorije župe"

Načelnik Tisnog zabranio predstavljanje knjige na temu "Za dom spremni" u općinskim prostorijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin nije dozvolio da predstavljanje knjige "Dnevnik u znaku 'Za dom spremni'" akademika Josipa Pečarića bude održano u općinskim prostorijama, nakon što je lokalni župni ured za ponedjeljak, 7. kolovoza najavio promociju te knjige u tišnjanskom Društvenom domu, a takvu je odluku obrazložio time da knjiga nije u duhu antifašističke povijesti tog mjesta.

"Istina je da im nismo dali suglasnost za to, jer smatramo da poklič 'Za dom spremni' i knjiga akademika Josipa Pečarića nije u duhu antifašističke, niti domoljubne povijesti ovog mjesta i otoka Murtera. Veliku zahvalnost iskazujemo i antifašističkim borcima i braniteljima u Domovinskom ratu i smatramo da bi predstavljanje ovakve knjige, sa službenim pozdravom iz doba NDH, bila uvreda za preko 500 obitelji s područja Murtera kojima su članovi obitelji poginuli u Drugom svjetskom ratu, boreći se protiv fašističkog okupatora kojemu je ZDS bio službeni pozdrav", izjavio je načelnik Ivan Klarin.

Pročitajte i ovo Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali" Slika nije dostupna Komemoracija Kraus u Jasenovcu o ustaškom pozdravu: Tražimo da se Vlada i Sabor pridržavaju Ustava

"U odbijenici organizatoru predstavljanja knjige, župnom uredu Tisno, napisali smo da im oni slobodno za tu promociju mogu ustupiti prostorije župe sv. Duha u Tisnom, ali korištenje Društvenog doma mi ćemo im uskratiti", dodao je Klarin, koji je i ranije zabranjivao u općinskim prostorijama programe za koje je smatrao da imaju veze s NDH i ustaškim nasljeđem.

Tako je u studenome 2015. zabranio Malonogometnom klubu Ustanik iz Splita nastup u tišnjanskoj sportskoj dvorani, jer klub na svom službenom grbu ima 'ušato' slovo 'U'. O tome je obavijestio i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera.

Don Lazar Čibarić iz tišnjanske župe rekao je da još nije primio službenu odbijenicu. "Čim to bude službeno, razgovarat ću s autorom knjige o tome možemo li prebaciti promociju na drugu lokaciju", kazao je, a na upit je li mu sporan ustaški pozdrav "Za dom spremni" odgovorio je: "Bolje da to ne komentiram".

Josip Pečarić, doktor matematičkih znanosti i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u knjizi je sažeo pedesetak kolumni, dnevnika, pisama, osvrta i druge građe na temu "Za dom spremni". Jedan je od potpisnika inicijative kojom se 2015. od predsjednice Republike i vrhovne vojne zapovjednice Kolinde Grabar-Kitarović tražilo da se sporni ustaški poklič, koji navode kao povijesni hrvatski pozdrav, uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage RH. Iz Ureda predsjednice tada su tu inicijativu ocijenili kao "neozbiljnu, neprihvatljivu i na razini provokacije". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene