Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavat će i prijetnje

Najnoviji napor: Hoće li Kina i SAD uspjeti uravnotežiti odnose?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik Rex Tillerson razgovarao je u utorak telefonski s kineskim visokim diplomatom i potvrdio važnost konstruktivnih odnosa SAD-a i Kine, a njih dvojica su se suglasili o potrebi rješavanja prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja, rekao je State Department.

Tillerson i Yang Jiechi, kineski državni vijećnik, isto tako su razgovarali o gospodarstvu i trgovini kao i o mogućoj suradnji u borbi protiv terorizma, provedbi zakona i borbi protiv međunarodnog kriminala, rekao je State Department u priopćenju.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Razgovor izgleda kao najnoviji napor dvaju najvećih svjetskih gospodarstava da ponovno uravnoteže odnose nakon nestabilnog početka koji je uslijedio nakon izborne pobjede američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Tajnik Tillerson i državni vijećnik Yang potvrdili su važnost konstruktivnih bilateralnih odnosa", stoji u američkom priopćenju. "Dvije su se strane suglasile o potrebi rješavanja prijetnje koju Sjeverna Koreja predstavlja regionalnoj stabilnosti".

Razgovor je uslijedio nakon susreta kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yia i Tillersona u petak, njihova prvog sastanka otkako je Tillerson preuzeo dužnost početkom ovoga mjeseca.

Na tom sastanku Wang je istaknuo kako zajednički interesi Kine i Sjedinjenih Država daleko nadmašuju njihove razlike.

Trumpove optužbe

Trump je naljutio Peking razgovorom s predsjednicom Tajvana i rekavši kako Sjedinjene Države ne moraju ostati pri politici "jedne Kine" prema kojoj Washington priznaje kinesko stajalište da postoji samo jedna Kina, a da je Tajvan njezin dio.

Trump je isto tako optužio Kinu da ne čini dovoljno kako bi zauzdala svojega susjeda Sjevernu Koreju.

Ipak, u telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom Xi Jinpingom prošli tjedan Trump je pristao poštovati politiku "jedne Kine" što je važan diplomatski uspjeh Kine.

U subotu je kinesko ministarstvo trgovine reklo kako će zabraniti sav uvoz ugljena iz Sjeverne Koreje do kraja ove godine nakon što je Pyongyang testirao balističku raketu srednjega dometa u prvom izravnom izazovu međunarodnoj zajednici otkako je Trump preuzeo dužnost.

Druga područja neslaganja između Sjedinjenih Država i Kine su trgovinska neravnoteža i kinesko polaganje prava na teritorij u Južnokineskom moru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene