Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed Zelene akcije

Zbog Horvatinčića na stablima i u kavezu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamdesetak aktivista svojim je tijelima danas odlučilo zaustaviti gradnju Horvatinčićeva projekta.

Aktivisti nevladine udruge za zaštitu okoliša 'Zelena akcije' i građanske inicijative 'Pravo na grad' blokirali su jutros radove u Varšavskoj ulici u Zagrebu, gdje Hoto grupa (predsjednik Uprave Tomo Horvatinčić) namjerava napraviti ulaz u podzemnu garažu projekta Cvjetni prolaz. Aktivisti su se popeli na drveće, ušli u kaveze postavljene oko drveća te cijevima blokirali rušenje drveća u Varšavskoj ulici u središtu Zagreba. Prosvjed je bio miran i osiguravala ga je policija. Gradilište je sada zatvoreno i radnici su otišli, a u međuvremenu su aktivisti prosvjed prijavili policiji i nastavili prosvjedovati. Predsjednik 'Zelene akcije' Tomislav Tomašević novinarima je izjavio da je Grad Zagreb jučer izdao rješenje sam sebi, kojim počinje devastacija pješačke zone u Varšavskoj ulici. Danas ujutro su izvođači započeli s radovima - iako su se stanari žalili na to rješenje Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i postoji žalbeni rok od 15 dana koji odgađa izvršenje tog rješenja što znači da ne mogu početi s radovima dok traje žalbeni postupak, istaknuo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nismo u njihovim problemima' Horvatinčić: Nismo zabrinuti zbog te šačice ljudi Slika nije dostupna Dva tjedna do otvorenja FOTO: Pogledajte prve snimke kompleksa Cvjetni

Očekuju da građevinska inspekcija zatvori gradilište

Rekao je da je unatoč tome investitor ujutro počeo s radovima u Varšavskoj ulici te je 70-tak aktivista 'Prava na grad' i 'Zelene akcije' zaustavilo u tome, blokiralo ulicu i zaštitilo drveće od rušenja. Poslali su i prijavu građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva kojim traže da izađu na teren i da zatvore gradilište prema rješenju i zakonu, istaknuo je Tomašević. Dodao je da aktivisti neće dopustiti sječu drveća, uklanjanje klupa i iskop jame u Varšavskoj ulici i uništenje pješačke zone. Čekamo da građevinska inspekcija zatvori gradilište, izjavio je Tomašević. Najavio je da će detaljnije informacije o tome zašto cijeli projekt 'Cvjetni prolaz' Hoto grupe više nije zakonit - jer su se promijenile određene pretpostavke na temelju kojih je dobio dozvolu - izvijestit će na konferenciji za novinare danas u 14 sati.

'Izravan udarac proračunu grada'

Iz Hoto grupe su priopćili da su dobili saznanje o žalbi te da su radovi zaustavljeni Istaknuo je da je ovo što se sada namjerava raditi u Varšavskoj ulici najgora stvar u projektu Cvjetni prolaz, jer se zapravo u potpunosti devastira pješačka zona. Gradski zastupnik Nezavisne liste Velimira Sriće, Josip Kregar novinarima je izjavio da je kopanje Varšavske ulice da bi se napravila garaža privatnog investitora sramota grada Zagreba. To nije samo loša odluka - to je izravan udarac proračunu grada Zagreba, ignoriranje svakog stručnog mišljenja o tome što bi ovdje trebalo graditi, a najviše građana i njihovog interesa da grad bude pristojan za život. Istaknuo je kako misli da građani to mogu spriječiti, te da je odgovornost na gradonačelniku.

'Doni grad treba urediti, ali ne po potrebama privatnih investitora'

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović rekao je da je za pohvalu svaka inicijativa kojom se sprječava bezakonje. Nije upitno treba li Donji grad urediti, ali se ne može učiniti tako da se urbanistički planovi prilagođavaju potrebama privatnih investitora, jer grad je tijelo koje upravlja javnim resursima za dobrobit građana, a ne samoposluživanje u koje dolaze investitori i naručuju urbanističke planove kako tko želi. Predsjednica udruge Documenta Vesna Teršelič izjavila je da je Varšavska ulica javni prostor i apsolutno je neprihvatljivo da bilo tko u naše ime da tu ulicu na korištenje za garažu. Gradska zastupnica Nezavisne liste Velimira Sriće, Vera Petrinjak Šimek izjavila je kako se nadala da će investitor odustati od uništenja Varšavske ulice i pronaći drugo rješenja, jer ono postoji. Rekla je da se može napraviti ulaz u podzemnu garažu iz Gundulićeve ulice.

Uprava Hoto Grupe: Zbog žalbe zaustavljeni pripremni radovi u Varšavskoj

Uprava Hoto Grupe izvijestila je da su danas zaustavljeni radovi u Varšavskoj ulici nakon što su dobili informaciju da su stanari podnijeli žalbu protiv rješenja gradskog ureda kojim su toj tvrtki dozvoljeni građevinski radovi u toj ulici. Uprava Hoto Grupe, u priopćenju, navodi da su radnici Tehnike započeli s pripremnim radnjama u Varšavskoj ulici na temelju rješenja Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdane 30. srpnja 2009. godine. Time je dozvoljena rekonstrukcija dijela Varšavske ulice - izgradnja ulazno-izlazne rampe, energetskog kanala i nove podzemne transformatorske stanice.

Radovi prekinuti

Nakon provedbe postupka javne nabave i sklapanja Ugovora o izvođenju radova s tvrtkom Tehnika, Gradski ured za prostorno uređenje jučer je donio rješenje kojim se odobrava zauzimanje dijela javne prometne površine u Varšavskoj ulici radi izvođenja građevinskih radova. Stoga su radnici Tehnike započeli s pripremnim radnjama podizanja zaštitne ograde koje su, zbog podnesene žalbe, zaustavili do odluke nadležnog tijela. U priopćenju se navodi da Hoto grupa u projektu sudjeluje kao osiguravatelj financijskih sredstava radi plaćanja izvođača radova, uz već ranije ugovoreno financiranje cjelokupne projektne dokumentacije, izgradnje građevinskog dijela energetskog kanala nove podzemne transformatorske stanice, kao i financiranje zamjene i obnove postojećih plinskih instalacija u Varšavskoj ulici.

Više ne prosvjeduju, ali dežuraju

Prosvjed je završen nešto poslije 14 sati miran prosvjed kojim su zaustavili početak građevnih radova u Varšavskoj ulici za, kako kažu, privatnu garažu shopping centra Hoto grupe, te najavili da će nastaviti dežurati, pa i prosvjedovati, ako se radovi nastave. Teodor Celakoski iz 'Prava na grad' ocijenio je da je taj projekt 'velika javna prijevara' jer je prije dvije i pol godine predstavljen kao javni interes, na osnovi prolaza koji je trebao spajati Gundulićevu ulicu i Cvjetni trg. Najavio je kako od Gradske skupštine očekuju da dokine taj 'javni interes', objasnivši da Generalni urbanistički plan (GUP) predviđa iznimno gradnju ulazno-izlaznih rampa na javnoj površini samo ako postoji javni interes.

'Ako ćemo trebati potporu građana, dobit ćemo je'

'Danas smo na početku izvedbe projekta u kojem nema nikakva prolaza između Gundulićeve i Cvjetnog trga, nego jedan zavoj koji vodi od Cvjetnog trga do Varšavske ulice', izjavio je Celakoski i ustvrdio da je prevarena i javnost i gradska uprava. 'Budemo li ignorirani ili grubo onemogućeni da zastupamo javni interes, bit ćemo prisiljeni na jače mjere građanskog neposluha i trebat ćemo širu potporu građanstva, a sigurni smo da ćemo ju i dobiti', istaknuo je Celakoski. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene