Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će sud odlučiti?

Tijek suđenja: Dva vještaka - dvije teorije uzroka nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog prometne nesreće u Kaposvaru u kojoj su dvije osobe izgubile život Radimir Čačić završio je na mađarskom sudu.

Nesreća se dogodila 8. siječnja 2010. kada je Čačić stranačkim Chryslerom na autocesti za Budimpeštu udario u Škodu koju je vozila 58-godišnja Katalin Liptak. Dva dana poslije od posljedica sudara umro je njezin suprug, a nakon deset dana preminula je i majka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Više nisam u poziciji da vozim' Čačić nakon niza nesreća 'u rukama' službenih vozača Slika nije dostupna Posebna emisija Pratite presudu Radimiru Čačiću UŽIVO na Novoj TV i Dnevnik.hr!

Mađarska policija Čačića je prijavila za izazivanje prometne nesreće iz nehaja. Po mađarskom zakonu za to je predviđena kazna od jedne do pet godina zatvora. Nisu mu odredili pritvor, a samim tim ni mjere opreza poput oduzimanja vozačke dozvole jer su takve mjere upravo zamjena za pritvor. Suđenje mu je počelo u vrijeme priprema za parlamentarne izbore nakon kojih je očekivao visoku funkciju u budućoj Vladi. Prvo ročište za nesreću u mađarskoj održano je 20. rujna 2011.

>> Ususret presudi: Otkrivamo dva ključna elementa Čačićeve obrane!

>> Milanović: Što se tiče poštivanja vladavine prava Hrvatska je bolja od Mađarske

'Ljudski osjećam odgovornost i žaljenje, a pravni aspekt je na sudu', odgovorio je Radimir Čačić na pitanje razumije li optužnicu.

Na prvom ročištu Čačić je naglasio da optužnica nije točna. Naglasio je kako nije prebrzo vozio te istaknuo da je vidljivost bila loša te da sudar nije mogao izbjeći. Auto u koji je udario nije bio osvijetljen, tvrdio je Čačić, a lošoj vidljivosti su pridonijeli magla i vodeni oblak. Tužiteljica je Čačića nemilosrdno rešetala pitanjima, a u jednom ga je trenutku podsjetila da je u policiji priznao krivnju. Čačić se požalio na prevoditelja te dodao kako je na policiji rekao da je odgovoran, a oni su u izjavi napisali da je kriv.

Prvo vještačenje pokazalo je da je Čačić vozio između 140 i 150 kilometara na sat kada je svojim automobilom na autocesti udario u Škodu Fabiju kojom je upravljala Katalin Liptak. Uvjerena da je to pogrešno utvrđeno, obrana je tražila od suda još jedno vještačenje. Drugi je pak vještak utvrdio da je Čačić vozio po propisima, a da je koban bio udarac Škode u zaštitnu ogradu. Zanimljivo, na posljednjem ročištu dva su vještaka ponovila svoja suprotna stajališta.

Osim na utvrđivanju brzine, Čačićeva obrana inzistirala je i na utvrđivanju jesu li na Škodi bila upaljena svjetla.

Svoju stranu priče ispričao svjedok vatrogasac koji je kidao vrata na automobilu i izvlačio ozlijeđene. Ne sjeća se svih detalja, no rekao je da je bilo strašno. Vatrogasac je dodao kako je padala kiša, no tvrdio je da nije bilo magle i da je vidljivost bila dobra. Dodao je kako je vozačica Škode imala upaljena svjetla. I treći svjedok, također vatrogasac koji je bio na mjestu nesreće, rekao je da nije bilo magle i da je vidljivost bila dobra. Dodao je kako su putnici Škode bili teško ozlijeđeni te kako je samo vozačica bila pri svijesti.

Četvrti je svjedočio policajac koji je nakon nesreće stigao na mjesto događaja. I on je ponovio da je vidljivost bila dobra. Dodao je kako je vozačica Škode bila pri svijesti nakon sudara. Peti svjedok bio je policajac koji je regulirao promet nakon nesreće. Dodao je da je nakon sudara ugasio motor Škode i svjetla. Potvrdio je da je vidio Čačića na mjestu nesreće.

>> Presuda idući petak: 'Koban je bio udar Škode u zid nakon naleta Čačića'

>> Ostojić o Čačiću: Da se to meni dogodilo, bio bi to kraj moje političke karijere

Iako su u nesreći poginule dvije osobe, odvjetnici se nadaju uvjetnoj presudi jer Čačić nije bio pod utjecajem alkohola i potpuno je surađivao s mađarskom policijom i sudom, a obitelji je ponudio milijunsku odštetu, koju je ona odbila.

U lipnju ove godine suđenje se odgodilo do daljnjega, što je privuklo pažnju jer se na tom ročištu očekivala presuda. Čačić je objasnio da ih je 'sutkinja navedenog suda obavijestila da je s više sudske instance zatražena provjera Čačićevog diplomatskog i službenog statusa'.

Na zahtjev lokalnog suda mađarsko ministarstvo pravosuđa utvrdilo je da Čačić nije izuzet od kaznene odgovornosti u Mađarskoj, to jest, da ne može biti zaštićen imunitetom. Mađarsko Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji o specijalnim misijama kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu jer je Čačić u vrijeme nesreće u Mađarskoj boravio neslužbeno i nije o tome unaprijed izvijestio vlasti, piše mađarska agencija.

Jednako tako na Čačića se ne može primijeniti niti Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju kaznenih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom jer se ona odnosi samo na šefove država i članove njihovih obitelji u pratnji, objavilo je ministarstvo.

Suđenje završava završnim riječima odvjetnika tužitelja i obrane. Odvjetnici će pokušati sud uvjeriti kako su baš njihovi argumenti najbolji te da bi sutkinja upravo na temelju njih trebala donijeti svoju konačnu presudu. Podsjetimo, Čačić je nakon nesreće izjavio kako će se povući iz politike ukoliko mu se presudi bezuvjetna kazna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene