443992
443992
443992
443992
443992

Orešković: Vlada ništa nije popustila Srbiji, ako žele ući u EU morat će ispuniti uvjete

  • , 20.07.2016., 18:42
  • Autor:
  • komentara

Premijer Tihomir Orešković rekao je u srijedu da Vlada u vezi s otvaranjem poglavlja 23 i 24 nije ništa popustila Srbiji jer su vrlo transparentni uvjeti koje ta zemlja treba ispuniti u pregovorima s Europskom unijom.

 
 
 
 
Tihomir Orešković (Foto: Ivica Galovic/Pixsell)
Tihomir Orešković (Foto: Ivica Galovic/Pixsell)

"Vlada nije ništa popustila Srbiji vezano uz otvaranje pregovora o poglavljima 23 i 24. Uvjeti koje Srbija mora ispuniti su vrlo transparentni i vjerujemo da će država, ako se hoće učlaniti u EU, njih ispuniti", rekao je tehnički premijer Tihomir Orešković novinarima nakon sastanka s predstavnicima zagrebačkog Agronomskog fakulteta odgovarajući na pitanje je li hrvatska Vlada popustila Srbiji i smatra li da su time izdali hrvatske branitelje.

Ponovio je da je jedan od uvjeta i ukidanje srbijanskog Zakona o univerzalnoj nadležnosti za procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše SFRJ te kako očekuje da će se "to pitanje maknuti".

Ističući kako su branitelji bili zabrinuti zbog tog zakona, podsjetio je da su se u ponedjeljak s njihovim predstavnicima sastali ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar branitelja Tomo Medved i on. Također, Vlada je u utorak osnovala povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om.

"Vjerujemo da će Srbija ispuniti te uvjete Europske unije kako bi postala njezinom članicom. Svima nam je u interesu da ne samo Srbija, nego i BiH i druge zemlje iz susjedstva uđu u EU", rekao je Orešković. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se