Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poglavlja 23. i 24.

Orešković: Vlada ništa nije popustila Srbiji, ako žele ući u EU morat će ispuniti uvjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Tihomir Orešković rekao je u srijedu da Vlada u vezi s otvaranjem poglavlja 23 i 24 nije ništa popustila Srbiji jer su vrlo transparentni uvjeti koje ta zemlja treba ispuniti u pregovorima s Europskom unijom.

"Vlada nije ništa popustila Srbiji vezano uz otvaranje pregovora o poglavljima 23 i 24. Uvjeti koje Srbija mora ispuniti su vrlo transparentni i vjerujemo da će država, ako se hoće učlaniti u EU, njih ispuniti", rekao je tehnički premijer Tihomir Orešković novinarima nakon sastanka s predstavnicima zagrebačkog Agronomskog fakulteta odgovarajući na pitanje je li hrvatska Vlada popustila Srbiji i smatra li da su time izdali hrvatske branitelje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poglavlje 23 Beogradski mediji: Hrvatska nastavlja blokadu pregovora Srbije s EU-om Slika nije dostupna Poglavlje 23 'Hrvati su tražili vremena da se izvuku iz problema kojeg su sami zakuhali'

Ponovio je da je jedan od uvjeta i ukidanje srbijanskog Zakona o univerzalnoj nadležnosti za procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše SFRJ te kako očekuje da će se "to pitanje maknuti".

Ističući kako su branitelji bili zabrinuti zbog tog zakona, podsjetio je da su se u ponedjeljak s njihovim predstavnicima sastali ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar branitelja Tomo Medved i on. Također, Vlada je u utorak osnovala povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om.

"Vjerujemo da će Srbija ispuniti te uvjete Europske unije kako bi postala njezinom članicom. Svima nam je u interesu da ne samo Srbija, nego i BiH i druge zemlje iz susjedstva uđu u EU", rekao je Orešković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene