Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

6+6

Tihomir Orešković objasnio zašto je zatražio da mu se i dalje isplaćuje premijerska plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Tihomir Orešković reagirao je na objavu Nove TV kako će primati premijersku plaću šest mjeseci iako više ne obnaša tu dužnost.

Nakon što mu je završio mandat, bivši premijer Tihomir Orešković traži da mu se, sukladno zakonu, iz proračuna isplaćuje šest mjeseci puna i šest pola plaće, objavio je u ponedjeljak Dnevnik Nove TV. Orešković će tako, za prvih šest mjeseci, ne nađe li posao kako je prije najavio, primati 22 tisuće kuna neto, idućih šest, pola od tog iznosa.

Pročitajte i ovo Novac podaci DSZ-a Imate li taj iznos? Objavljena prosječna hrvatska plaća Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

Reakciju Tihomira Oreškovića prenosimo u cijelosti:

''Naime i ja kao i moji suradnici željeli smo nakon prestanka obnašanja dužnosti svojim radom stjecati prihode, a ne koristiti mogućnost aktiviranja prava dužnosnika na naknadu po prestanku obnašanja dužnosti. Na to smo nažalost prisiljeni odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Sukladno Zakonu i to člancima 4,14 i 20 (stavak 1)

Članak 4.
(3) Obveze koje za dužnosnika proizlaze iz članka 7., 8., 9., 14. i 17. ovog Zakona počinju danom stupanja na dužnost i traju dvanaest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti.

ČLANSTVO U UPRAVNIM TIJELIMA I NADZORNIM ODBORIMA

Članak 14.
(1) Dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima.

TRAJANJE OBVEZA IZ OVOG ZAKONA I OGRANIČENJA NAKON PRESTANKA DUŽNOSTI
Članak 20.
(1) Dužnosnik u roku od jedne godine nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu ili kad u trenutku imenovanja, izbora ili sklapanja ugovora iz svih okolnosti konkretnog slučaja jasno proizlazi da namjerava stupiti u poslovni odnos s tijelom u kojem je obnašao dužnost.

Zbog ovakvog zakonskog rješenja ja osobno nisam u mogućnosti pokrenuti vlastiti posao niti voditi vlastitu tvrtku, obrt ili nešto drugo u Hrvatskoj te sam , iako ćemo ja i moja obitelj živjeti i ostati u Hrvatskoj, prisiljen potražiti posao u inozemstvu. To je ono što građani sigurno ne znaju, a držim lošim zakonskim rješenjem. Kao što sam mnogo puta isticao moja dosadašnja radna karijera podrazumijevala je intenzivan rad i predanost poslu u što ste se i sami mogli uvjeriti tijekom mog obnašanja dužnosti. Tako sam i sada u razgovorima za novi posao i opcija nikako nije ostati kod kuće, te 6 ili više mjeseci ništa ne raditi. Stoga ću ovu mogućnost koristiti najkraće moguće, jer posao me nije čekao, a moje novo radno mjesto i poslovne aktivnosti bit će definirane u najkraćem mogućem roku i radim na rješavanju tog pitanja.

Međutim, želio bih ukazati još jednom na nelogičnost već navedenih zakonskih propisa (Zakon o sprečavanju sukoba interesa) o čijoj nužnosti promjene sam i na kraju svog premijerskog mandata razgovarao s kolegama, a na Hrvatskom saboru je da što prije to izmjeni.

Jednako tako sukladno Zakonu onemogućen je primjerice rad u vlastitom odvjetničkom uredu (koji je imao prije stupanja na dužnost) mom bivšem predstojniku Ureda Nevenu Zeliću koji nije želio biti na teret poreznih obveznika ni koristiti zakonsku mogućnost (6+6) već je želio nastaviti rad u vlastitom odvjetničkom uredu i samostalno stjecati prihode. Zakon mu to zabranjuje i nije imao druge mogućnosti. O tome je tražio i mišljenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa te mu je odgovoreno da ne može raditi u vlastitom odvjetničkom uredu godinu dana po prestanku obnašanja dužnosti.

Ograničavanje PRAVA NA RAD na ovakav način nema nikakvog smisla i svakako treba hitno izmijeniti jer bivši dužnosnici koji žele, mogu i imaju mogućnosti stjecati vlastite prihode i ne žele biti na teret poreznih obveznika zbog toga se percipiraju u sasvim krivim konotacijama.

Ovakvo zakonsko rješenje sigurno nije stimulativno okruženje za kvalitetne ljude koji imaju veliko iskustvo da se aktivno uključe u politički život Hrvatske, a sigurno bi bili od velike pomoći i mogli dati svoj doprinos.'', stoji u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene