Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari tvrde

UZIMA KONCE U RUKE Orešković izborom savjetnika šalje poruku HDZ-u i Mostu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analitičari smatraju kako je izborom Jakše Puljiza za svojeg savjetnika (CIO) premijer Tihomir Orešković poslao poruku HDZ-u i Mostu.

Tihomir Orešković svojeg novog savjetnika i ključnog čovjeka za koordinaciju među ministarstvima Jakšu Puljiza izabrao je među kadrovima bivše Vlade. To, smatraju analitičari, jasno pokazuje da će premijer, baš kako je i najavio, svoje najbliže suradnike birati sam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prednost imaju... Petrov traži predstojnika Ureda: Pozvao zainteresirane na javni natječaj Slika nije dostupna Na području unutarnje politike Davor Huić postao poseban savjetnik premijera

'Mislim da je to dobar izbor jer on zaista ima iskustvo rada sa mnom četiri godine na vrlo teškim poslovima u pripremi EU fondova, u izradi programskih dokumenata i u praćenju cijelog tog procesa', smatra bivši potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić.

Jakša Puljiz doktor je znanosti s Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu gdje mu je Grčić bio mentor. Objavio je niz stručnih i znanstvenih radova. Konzultant i savjetnik na brojnim projektima.

U HDZ-u smatraju kako i u njihovim redovima ima kvalitetnih osoba za tu funkciju. Ali premijer Orešković, kažu, sam bira suradnike. No sve ima svoje granice - poručuju! Iako je Puljiz nestranački kadar, HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić - nije ga ostavio kao suradnika.

'Svatko bira svoj tim kako ja tako i premijer kojem čestitam na odabiru i vjerujem da će to biti jedna dobra i uspješna suradnja', kazao je Tolušić, novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

'Vjerujući u sistematičnost našeg premijera on dobro promozga prije nego što donese odluku mislim da nije donio krivu odluku kao takvu ja je sigurno podržavam', s premijerovim se izborom složio i novi ministar turizma Anton Kliman.

Teško je vjerovati, smatra politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti Tihomir Cipek, da je premijer s HDZ-om koordinirao odluku o odabiru Puljiza.

'On se zapravo time politizira. Jer je ovom odlukom, mada će se on pozvati na stručnost, on prekršio politička pravila igre da vladajuća stranka na ovakva mjesta dovodi svoje ljude', smatra profesor Cipek.

Prilikom biranja suradnika, smatra HDZ-ov partner i predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika treba biti oprezan.

'Da se unutar toga ne ostavljaju ljudi koji su bili poznati po tome na koji način su obnašali vlast u prošlom sazivu. Ne možemo sad u novu vlast involvirati, možda neke pojedince, ali ne na tako visoke pozicije o kojima će sutra ovisiti budućnost Hrvatske', smatra Špika.

Nakon neriješenih slučajeva ministra branitelja, ravnatelja tajnih službi, prepucavanja oko kadroviranja u MUP-u i više je nego očito, smatra profesor Cipek, kako državu vode tri struje - premijer, MOST i HDZ. Samo je pitanje, kaže, do kad će trajati strpljenje najjače vladajuće stranke.

'Čekat će se rezultati unutarstranačkih izbora HDZ-a, a onda će se i bolje moći sagledati situacija unutar Vlade. I onda će predsjedništvo HDZ-a moći donijeti ili ne odluku hoće li se ići na nove izbore. Ali ako se ovaj tip međusobnih javnih ucjenjivanja i proturječnosti nastavi, mislim da će ti izbori biti izgledniji', s,matra Cipek.

Grčićev Jakša Puljiz postaje glavna premijerova osoba za gospodarstvo i koordinaciju EU poslova. Stjepo Bartulica, premijerov savjetnik za vanjske poslove - bivši je suradnik Ive Josipovića. Premijer traži još savjetnika za informatizaciju. Bit će zanimljivo vidjeti tko će to biti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene